Apple lanceerde vorige week snellere modellen van zijn G5 Macintosh-computers. De nieuwe machines zijn voorzien van twee G5-processoren op 1,8 , 2 of 2,5 GHz. Hiermee haalt Apple de 3 GHz niet binnen het beloofde jaar na de introductie.
De G5-lijn maakte eind juni vorig jaar zijn debuut en was vanaf augustus leverbaar. Apple-president Steve Jobs beloofde bij de onthulling dat de nieuwe machines binnen een jaar een snelheid van 3 GHz zouden halen. De Mac-producent is hiervoor afhankelijk van ontwerppartner en chipfabrikant IBM, die de G5 maakt.
IBM werkt al geruime tijd aan een verkleinde uitvoering van de G5. Die 970FX, op een 90 nanometer-productieproces, zou 2,5 en 3 GHz moeten halen. Tegenslagen bij de overgang naar 90 nanometer – volgens IBM inmiddels overwonnen – hebben het productieschema echter opgeschoven. Dit heeft Apple eerder parten gespeeld; het kon niet genoeg G5-processoren krijgen voor zijn G5-server Xserve. De verwachting is nu dat 3 GHz G5’s volgend jaar pas komen.
Het nu onthulde Powermac-topmodel heeft een 2,5 GHz-uitvoering van de 970FX-processor, die ook een snellere geheugenbus van 1,25 GHz heeft. Deze machine is vanaf juli leverbaar. De 1,8 en 2,0 GHz Macs zijn al verkrijgbaar en hebben een bus van respectievelijk 900 MHz en 1 GHz.
Hardware-handleiding
Geruchten over de nieuwe configuratie deden al enkele dagen de ronde op Mac-fansites. Die berichten waren gebaseerd op informatie uit nieuwe hardware-handleidingen die Apple reeds aan dealers had gestuurd. Daarin was onder meer te zien dat de nieuwe G5 één groot koelelement heeft op de plek van twee G5-processoren.
Het blijkt nu dat de machines alleen in dualprocessor-configuraties bestaan. Verder is het koelelement van het 2,5 GHz-topmodel een vloeistofsysteem met een ventilator. Apple claimt aanzienlijke prestatiewinst ten opzichte van vergelijkbare pc’s, maar vergelijkt ook met de voorgaande G5-modellen. Dan is de prestatiewinst echter bescheidener.
Tweeweg uitweg
De vorige verversing van Apple’s G5-productlijn was eind november vorig jaar. Dat omvatte de komst van 1,8 GHz-processoren in een tweeweg systeem. De 2,0 GHz-chips waren reeds alleen in zo’n configuratie verkrijgbaar.
Apple greep al eerder naar het middel van een tweeweg configuratie om een prestatieplafond te doorbreken. Dat was begin 2002 toen Motorola, producent van de G4-processor, in gebreke bleef. Het lukte de fabrikant maar niet om de massaproductie van G4-chips boven de 1 GHz op gang te krijgen.< BR>