Het nieuwe router-systeem van Cisco laat met een maximum schakelcapaciteit van 92 Tbps alle concurrenten ver achter zich. Concurrent Juniper heeft alleen in twee jaar tijd met een vergelijkbaar apparaat al heel wat telecombedrijven voor zijn product gestrikt.
Cisco ceo John Chambers haalde op het twintig jarig bestaansfeestje van Cisco eind mei het doek van het paradepaardje CRS-1 van de netwerkfabrikant. Met deze router kan de netwerkgigant voor het eerst voldoen aan de vraag naar Terabit-snelheden en aan andere hoge eisen die grote telecombedrijven aan apparatuur in het hart van hun netwerk stellen. Naast de capaciteitssprong is het apparaat ook uitgerust met een nieuw besturingssysteem. Een belangrijke eigenschap van dit systeem is dat de router niet uitgeschakeld hoeft te zijn om aanpassingen door te voeren. Tot nu toe moest de bestaande Cisco-router voor het hoge marktsegment uitstaan om zo’n verandering door te kunnen voeren. Dat is onacceptabel voor telecombedrijven die zich een hapering in hun dienstverlening niet kunnen veroorloven.
Nieuwe chipsets
Cisco heeft nieuwe chipsets ontwikkeld die transportsnelheden van 40 Gbps ondersteunen. Elke chipset is opgebouwd uit 188 processoren, die los van elkaar te programmeren zijn, zodat het niet langer nodig is om nieuwe insteekkaarten aan te schaffen voor het toekennen van nieuwe eigenschappen aan de router. Het basissysteem van de CRS-1 bestaat uit zestien poorten die elk maximaal 40 Gbps aan gegevens kunnen verwerken, hetgeen een totaalcapaciteit van 1,2 Tbps oplevert.
Daar houdt het systeem echter niet op. Er kunnen tot 72 CRS-1 systemen aan elkaar geknoopt worden tot een router-systeem met een maximumcapaciteit van 92 Tbps. Met deze eigenschap wil het concern rivaal Juniper overtroeven, die in een matrixopstelling van acht aaneengeknoopte T640-routers hooguit 5 Tbps kan verwerken. Ook heeft Juniper nog geen ondersteuning voor 40 Gbps connecties tussen routers in het netwerk.
Poeha
“Eigenlijk is het een hoop poeha om niks, want het werd hoog tijd dat Cisco met zo’n hoge capaciteitsapparaat aan de marktvraag van grote telecombedrijven tegemoet kwam.” Met deze opmerking begint Richard Brandon, emea-marketing directeur bij Juniper, zijn commentaar op het nieuwe Cisco-product. Juniper wil maar wat graag een reactie geven op het nieuwe routersysteem van zijn voornaamste rivaal, omdat het bedrijf tot nu toe een stap op Cisco voor liep. Volgens onderzoek van Gartner heeft deze voorsprong het bedrijf geen windeieren gelegd. Het heeft sinds de introductie van dit product twee jaar terug een marktaandeel van 40 procent weten te bereiken en steekt Cisco in dit segment naar de kroon. Dat is een opmerkelijke prestatie, omdat laatstgenoemde op andere terreinen mijlenver op zijn concurrenten voorligt.
Brandon ziet veel gelijkenissen tussen beide producten, maar wijst er fijntjes op dat het Cisco-apparaat zich nog moet bewijzen. “Het nieuwe besturingssysteem dat Cisco voor dit product heeft ontwikkeld IOS XR, lijkt veel op de modulaire opzet van Junos, waar Juniper in 1998 mee begon. Het is zonder onderbreking van de apparatuur aan te passen en kan niet anders dan een stuk stabieler zijn dan het bestaande IOS. Veel van het succes van de nieuwe router zal afhangen van daadwerkelijke implementaties.” “Voordat het zover is zullen potentiële klanten van de CRS-1 de tijd nodig hebben om het nieuwe besturingssysteem en de router zelf op robuustheid en het functioneren in het eigen netwerk te testen. In een proefopstelling kun je de ondersteuning van de honderdduizend routeringspaden waar internet op dit moment uit bestaat alleen niet nabootsen. De vermeende megacapaciteit van 92 Tbps zegt me weinig. Dat theoretische getal is pas indrukwekkend als deze ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt en in productie is bij een telecombedrijf.”
Testen
Hendrik Blokhuis, technisch directeur bij Cisco Nederland, verwacht dat nagenoeg alle grote telecombedrijven het apparaat na de introductie in juli zullen gaan testen. Bij de annoncering meldde het concern dat Sprint, Deutsche Telekom, MCI en NTT het systeem aan het uitproberen zijn. “Telecomaanbieders zien zich voor de uitdaging gesteld om diverse netwerken die nu elk hun eigen diensten dragen tot één om te smeden. Nu veroorloven zij het zich om aparte netwerken te onderhouden voor spraak, frame relay, atm en ip vpn. In de toekomst moet dat één netwerk zijn, dat al die diensten over ip kan leveren, maar dan wel met een uitzonderlijk hoge betrouwbaarheid. Ook al gaat er een processor kapot, de verbinding is daar niet de dupe van doordat cruciale informatie in het geheugen blijft.”
“Deze laatste eigenschap vind ik niet in de T640 van Juniper terug. Ook mis ik dat het routingproces zoals nu in het Cisco IOS XR opgedeeld is in drie lagen; een data-, controle- en beheergedeelte, waardoor het grote systeem op te delen is in meerdere logische routers en klanten ieder over hun eigen hardware-onderdelen in het systeem kunnen beschikken en waar per klant diensten aan te zetten zijn. Verder ondersteunt het apparaat verbindingen van 40 Gbps. Dat heb ik het Juniper-product nog niet zien doen. Al met al is dat een apparaat dat het label ‘carrier class’ nog niet verdient en de CRS-1 wel.”< BR>