Grote en middelgrote ondernemingen in Nederland geven aan het komende jaar weer te zullen investeren in informatietechnologie. Enkele it-trends springen er daarbij uit. Zo staan business intelligence, beveiliging en uitbesteding hoog op de managementagenda's. Banken en verzekeraars geven aan dat ook 'global sourcing' een belangrijk onderwerp is. De overheid daarentegen houdt de hand op de knip, en investeert niet of nauwelijks in innovatieve it-toepassingen.
Dit blijkt uit het jaarlijkse IT Trends Onderzoek van Atos Kpmg Consulting, waarvan de tiende editie in augustus in boekvorm – 'Trends in IT 2004-2005' – verschijnt. Het IT Trends Institute, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, signaleert verder een zeer sterke groei van gebruik van Webservices en XML.
Uit het onderzoek blijkt dat in 2004 een opleving in it-investeringen is te verwachten. Barry Derksen, research manager van het IT Trends Institute van Atos Kpmg Consulting: “Na een tijd van overdreven optimisme volgde een periode van overdreven pessimisme. Het laatste jaar blijkt het realisme de boventoon te voeren. it-investeringen worden realistischer ingeschat. Er is meer aandacht voor de inpassing in organisaties en beveiliging blijkt nog steeds een belangrijk onderwerp te zijn. Met name de telecommunicatiesector en handelsorganisaties blijken bereid om te investeren in innovatie.”
Veel van de it-investeringen in 2004 en 2005 gaan naar beveiliging, dat net als vorig jaar boven aan de managementagenda staat. Net als in 2002 en 2003 geeft het bedrijfsleven prioriteit aan de beveiliging van met name internetapplicaties en elektronische netwerken.
“Hoewel de internethype achter de rug is, blijven ondernemingen investeren in het in- en extern online beschikbaar maken van functionaliteiten in hun organisatie. Daarbij wordt vooral gebruikgemaakt van Webservices, XML en Xbrl”, constateert Derksen. “Deze technologieën maken 'plug & play'-automatisering mogelijk en zo begint een stadium waarbij standaardpakketten niet meer de boventoon voeren, maar digitalisering van binnenuit de organisatie leidt tot hogere flexibiliteit en kwaliteit in de primaire bedrijfsprocessen.”
Waar het bedrijfsleven weer investeert in it, blijft de overheid fors achter. De it-wereld hoeft geen enorme investeringen vanuit de centrale en lokale overheid te verwachten in 2004. Het rijk zet een rem op innovatie door de budgetten voor nieuwe technologie flink te verlagen. Ook de bestaande rekencentra van de overheid hoeven niet te rekenen op een verhoging van de budgetten, zo blijkt uit het