Tijdens de jaarlijkse gebruikersconferentie kondigde Computer Associates aan dat hun bekende SQL-databaseserver CA-Ingres een open source product zal worden. Hiermee volgt CA in de voetsporen van Interbase, Postgres en recentelijk SAP. De groep van open source databaseservers heeft er een interessante deelnemer bij gekregen.
Deze aankondiging is er één van vele waaruit blijkt dat ook CA de waarde van ontwikkeling via open source communities inziet. CA heeft de relatie met de organisatie achter de applicatieserver Jboss aangesterkt. Dit heeft ertoe geleid dat CA-Ingres met Jboss meegeleverd zal gaan worden.
CA blijft uiteraard de ontwikkeling van het product voortzetten en gaat sturing geven aan de open source activiteiten, zoals de Mysql organisatie dat doet voor Mysql en SAP voor Max DB. Klanten kunnen gewoon servicecontracten bij CA blijven afsluiten.
Deze ontwikkeling is zeker voor de huidige CA-Ingres gebruikers goed nieuws. Indien er een community rond dit product gaat ontstaan, zal dat de ontwikkeling van hun geliefkoosde product alleen maar bevorderen. En als CA de prijsstructuur ook verlaagt tot het niveau van andere open source databaseservers zullen de klanten er ook financieel niet slechter van worden.
In de kantoren van IBM, Microsoft en Oracle zal men wel zich even op het hoofd krabben. Vormt deze actie een bedreiging? Al behoort CA-Ingres niet tot de drie toppers, het is altijd een serieuze databaseserver geweest die zich qua functionaliteit, performance en schaalbaarheid heeft kunnen meten met de grote jongens. Voor veel organisaties is CA-Ingres, net als de andere drie, krachtig genoeg. Stel dat de prijs inderdaad zakt en dus ver onder de prijs van de grote drie komt te liggen, dan zullen er toch bedrijven naar deze nieuwe open source databaseserver gaan kijken. En dat is inderdaad een bedreiging.
Over Mysql en enkele andere open source databaseservers bestaan nog steeds veel twijfels wat betreft de mogelijkheden. Ik denk dat diezelfde twijfels niet over CA-Ingres bestaan. Kenners van databaseservers weten wat CA-Ingres waard is.
Wat er zeker niet zal gebeuren, is dat bedrijven hals over kop hun commerciële databaseservers uit het raam gooien en massaal overstappen. Zo eenvoudig gaat dat niet. Ook al spreken al deze systemen SQL, er bestaan toch veel verschillen. Dus applicaties moeten aangepast worden. Daarnaast moeten de programmeurs en databasebeheerders opnieuw opgeleid worden. En dan hebben we het nog niet eens over lopende contracten die afgesloten zijn.
Op de langere termijn kan dit echter weldegelijk een bedreiging gaan vormen. Zeker nu er veel sterker op kosten gelet wordt, is het niet ondenkbaar dat bedrijven eens gaan rekenen. Wat zouden de kosten zijn om die applicaties aan te passen, hoeveel kost de omscholing, enzovoorts? En vervolgens wordt dit uitgezet tegen de mogelijk lagere kosten van een open source databaseserver.
Toch heb ik iemand al horen zeggen, “ach wat maakt het uit welke databaseserver je gebruikt, het is toch een commodity”. Databaseservers zijn inderdaad commodities, in de zin van dat we er niet meer buiten kunnen. We vragen ons niet meer af of we een databaseserver nodig hebben. Net als we ons bij de bouw van een huis niet meer afvragen of we een keuken nodig hebben. Uiteraard is een keuken nodig, de vraag is alleen welke en hoeveel deze kost.
Wordt de open source versie van CA-Ingres, net als Mysql, een succes? Het hangt sterk af van twee zaken. Ten eerste moet er een community rond dit product ontstaan. Als niemand buiten CA hierop inspringt, dan is het bedrijf nog steeds verantwoordelijk voor alle ontwikkeling. Hopelijk is het creatief genoeg om hier iets op te verzinnen. Ten tweede, wat wordt het financiële plaatje? Als we Mysql-achtige prijsconstructies zien, dan is te verwachten dat bedrijven minimaal naar CA-Ingres zullen kijken. Blijft het huidige prijsniveau gehandhaafd, dan zullen alleen de huidige klanten baat hebben bij dit open source initiatief. We zullen na de zomer zien wat Computer associates doet. Wordt vervolgd!< BR>
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.