Ip gesteunde virtuele privé netwerken worden door menigeen gezien als de ultieme technologie. Ook mpls wordt een goede toekomst voorspeld. Eén ding is echter zeker volgens analisten: atm en frame relay blijven minstens tot 2015 in het netwerk hangen.
Het gebruik van atm en frame relay is nog nooit zo groot geweest, en toch zijn het technologiën die al vijf jaar verguisd worden als totaal verouderd. Volgens Jans Erbisch, IDC research directeur IP & Hosting Services zijn atm en frame relay dit jaar in Europa goed voor zo’n vier miljard euro aan inkomsten voor telco-dienstverleners, een groei van maar liefst 15 procent. Voor het eerst wordt het echter voorbijgestreefd door ip vpn-oplossingen. Hoewel Erbisch direct daaraan toevoegt dat IP VPN nog grotendeels over atm en frame relay plaatsvindt. “Heel wat bedrijven hebben frame relay er niet uitgegooid, maar laten er ip over draaien.”
Ook voorzitter Christian Moeller van Sprint Europe geeft aan dat er nog heel wat ip over frame relay en atm netwerken zijn. “Maar dsl als accessmethode neemt een enorme vlucht. Het wordt vaak aangewend voor delen in het netwerk die nog niet gekoppeld waren. Heel wat bedrijven zien een technologiewijziging als een manier om geld te besparen. Punt-tot-punt huurlijnen zijn immers bijzonder duur.” 70 tot 80 procent van de netwerktoegang wordt breedband dsl, dat zowat een tiende van de prijs van huurlijnen kost. Dsl-tarieven blijven trouwens de komende jaren wellicht sterk dalen zodat de Europese ip vpn-inkomsten voor dienstenaanbieders tegen 2008 over hun piek heen zullen zijn. Ondernemingen mogen dus nog verdere prijsdalingen verwachten.
“Heel wat bedrijven kiezen vandaag voor ip vpn als connectiviteitsnetwerk, de toepassingen zullen later wel volgen”, meent Erbisch. Terwijl toepassingen toch de drijfveer zouden moeten zijn om te migreren. “Er is onvoldoende kennis aanwezig. Weinigen weten van welke en naar welke technologie ze migreren. En ‘class of services’ zijn echt een probleem. Er zitten nogal veel ‘do it your self’ ip vpn’s tussen. Dat is helemaal niet hetzelfde als een managed service,” maakt Moeller van Sprint Europe duidelijk. Volgens het onderzoeksbureau IDC is echter slechts een kleine minderheid, 8 procent van de ondervraagde ict-managers, geïnteresseerd in die class of services (met onder andere prioriteiten en bandbreedte voor bepaalde applicaties). “Zolang ze geen telefonie of video over hun netwerk draaien, vinden ze het wellicht niet nodig”, vermoedt Erbisch. Bovendien hebben heel wat dienstverleners zelf ook slechts een beperkt aantal class of services ingebouwd. Uitbesteden heeft in dat geval ook zijn beperkingen. Sommige ict-managers van grote, internationale bedrijven geven toe dat ze op een aantal sites zelfs geen benul hebben van de netwerkdiensten die er op draaien.
Intelligentie
Toepassingen op ip vpn’s zijn vaak beperkt tot e-mail en bedrijfsapplicaties zoals SAP of Siebel. Vermoedelijk moeten de echte netwerktoepassingen nog worden uitgevonden. “Er is een enorme semantische kloof tussen de netwerkjongens en de applicatieboys”, vindt Marc de Simone, Cisco Emea vice president marketing, channels and alliances. “Er zijn twee werelden, die van intelligent computing, en die van intelligent networking. Er komt ooit wel een integratie, maar wanneer dat zal gebeuren weet ik niet.”
Cisco, de grootste data netwerkleverancier ter wereld, hamert uiteraard op het belang van de infrastructuur. “Het netwerk is fundamenteel, het is een ‘enabler’ en staat voor een reeks van toepassingen. Waarom kunnen we het geen deel laten zijn van de toepassing zelf? Ondernemingen willen het immers eenvoudig houden. Het kostbaars zijn de ontwikkeling van nieuwe toepassingen zoals erp, crm of e-hrm. Het is gemakkelijk om er meer mensen tegenaan te gooien, of meer software in huis te halen. De intelligentie zit in het netwerk, niet in het datacenter, in sommige gevallen wel in de eindgebruikerstoestellen”, stelt De Simone.
Volgens anderen hoort de intelligentie bij de eindgebruikers te zitten. Microsoft is uiteraard deze mening toegdaan, maar ook Peter Cochrane, ex-chief technology bij British Telecom en oprichter van Concept Labs is van oordeel dat de intelligentie niet in het netwerk thuishoort. Maar ik moet dan ook geen netwerken verkopen,”, zegt ie meesmuilend.
Mpls for ever
Cisco is heer en meester in het segment van de operatornetwerken. Alle grote spelers, zoals Infonet, Equant, BT, Colt, Sprint en Vanco zweren bij mpls (multi protocol label switching). Wordt dat de overheersende technologie? IDC gelooft van wel. Tegen 2008 zou 30 procent van de ondernemingen op mpls met realtime Quality of Services draaien. Over tien jaar zou dat zelfs oplopen tot 80 procent. “In Europa praat iedereen over mpls. Het is een hype. Het is heel specifiek en alleen op vpn gericht,” zegt George Rittenhouse, vice president of wireless research bij Lucent Technologies. De Simone is er echter van overtuigd dat mpls nog maar aan het begin staat. “Het gaat vooral om business procols. Mpls zal zeker nog tien jaar of meer blijven bestaan.”
Moeller van zijn kant geeft toe dat mpls in de eerste plaats voor netwerkdienstenaanbieders bedoeld was. “Voor ict-managers is het moeilijk te beheren als je verschillende aanbieders in je netwerk hebt.” En mpls wordt blijkbaar vooral een probleem als er veel knooppunten moeten worden gekoppeld. “Als de intelligentie inderdaad bij de eindgebruikers komt, dan krijg je een explosie van knooppunten en wordt het management bijzonder complex.” Dat is uiteraard een pleidooi om uitbesteding van het netwerk toe te wijzen aan één wereldwijd opererende netwerkdienstverlener. “Zolang je nationaal blijft, heb je slechts één tijdzone, in het beste geval één taal, één accessleverancier en één regelgeving. Zodra je de wereld doortrekt, heb je meer dan zestien tijdzones, minstens twaalf talen, meer dan vijftig accessleveranciers en nog eens vijftig verschillende wetgevingen. Maar wees (on-)gerust, er is niet één dienstenleverancier die het hele netwerk op z’n eentje zal kunnen aanbieden.”< BR>
Luc Blyaert