AMD lanceert deze zomer een opvolger voor zijn – relatief – lichte Duron-processor. De nieuwe Sempron-processorreeks komt in zowel desktops als laptops en is bedoeld voor eenvoudig gebruik, dat echter ook video-coderen omvat.
De Sempron-chips komen in de tweede helft van dit jaar op de markt. Het zijn opvallend genoeg 32-bit chips, net zoals de huidige AthlonXP-processoren die op termijn vervallen ten gunste van de semi-64-bit Athlon64-chips. AMD komt echter nog met een volgende generatie AthlonXP, codenaam Paris. Er wordt gespeculeerd dat dit een Athlon64-kern is, waarbij de 64-bit extensies van de instructieset zijn uitgeschakeld. Het lijkt erop dat de Sempron puur 32-bit blijft.
AMD wekte zijn 32-bit Duron, tegenhanger van Intels Celeron, in september vorig jaar al even opnieuw tot leven. Dit was met name met het oog op ontluikende markten, zoals China, waar consumenten en ondernemingen minder kapitaalkrachtig zijn. De Sempron is ook voor dat doel bestemd. De oorspronkelijke Duron was een populaire processor doordat het prestatieniveau dicht tegen de reguliere, maar duurdere Athlon lag.
Het prestatieniveau van Intels huidige Celeron-generatie valt relatief tegen in vergelijking met een Pentium 4 op gelijke kloksnelheid. Dergelijke discrepanties duiken ook op bij de energiezuinige Pentium-M, kern van chippakket Centrino, maar dan in het voordeel van die langzamer draaiende processor.
Dit heeft Intel ertoe gebracht vanaf nu geleidelijk over te stappen op een nummersysteem voor het aanduiden van zijn processoren. Die nummering is echter niet direct gerelateerd aan snelheid of aan prestatieniveau, zoals wel het geval is bij AMD's AthlonXP-processoren. Intels nummersysteem geeft de onderlinge verstandhouding tussen de eigen processoren aan, zoals AMD doet bij zijn Opteron-chips voor servers en werkstations. Laatstgenoemde chipproducent wil dat systeem ook doorvoeren voor zijn Athlon64- en waarschijnlijk ook Sempron-chips.