Terwijl rfid complete branches op hun kop zet en een efficiëntieslag mogelijk maakt in sectoren die met erp- en crm-systemen al grote delen van het traject van fabrikant tot klant weten te controleren, is het in de gezondheidszorg allemaal wat minder modern. In het gunstigste geval heeft de huisarts een computer die verbonden is met de apotheek, zodat de patiënt geen onleesbaar recept meer hoeft mee te nemen, maar veel verder dan dat gaat automatisering in de gezondheidszorg vaak niet.
Dit leidt in de praktijk tot fouten. Mismedicatie leidt jaarlijks tot een groot aantal onnodige opnames. Veel geld en leed is te besparen door het invoeren van een deugdelijk, voor alle betrokkenen makkelijk te gebruiken dossier.
Volgens de planning van het Ministerie van Volksgezondheid moet in 2006 het landelijk online medicatiedossier in de lucht zijn. Een belangrijke stap naar de realisatie daarvan werd deze week gezet in Nieuwegein, waar het St. Antonius Ziekenhuis startte met het transmuraal Elektronisch Patiëntendossier. Huisartsen in IJsselstein en Nieuwegein kunnen nu elektronisch gegevens van hun patiënten bij het ziekenhuis inzien.
CZ-topman Mike Leers liet zich in dit blad al eerder uit over het ambitieuze project. “Zo’n landelijk medicatiedossier is binnen enkele maanden te realiseren, wij hebben het praktisch klaar liggen”, stelde hij in een interview. Volgens hem ligt in de bestanden van zorgverzekeraars nu al 80 procent vast van wat de patiënt slikt, informatie die betrekkelijk eenvoudig beschikbaar te maken is voor alle belanghebbenden. “Er gaan bergen geld om in de ontwikkeling van nieuwe systemen, terwijl wij de data hier gewoon hebben liggen.”
Iedere sector krijgt de automatisering die het verdient. De gezondheidszorg is, met alle stuurgroepen en platforms nu eenmaal een stuk stroperiger dan de meeste andere branches – net zo stroef verlopen dan ook projecten als C2000 en het online medicatiedossier.< BR>