Het kabinet wil vijftig miljoen euro bezuinigen op inkoopactiviteiten. Daartoe moet er rijksbreed ingekocht en aanbesteed worden. Het ministerie van Economische Zaken gaat de inkoop van ict coördineren.
Een woordvoerder zegt dat EZ een plan van aanpak voorbereidt hoe er interdepartementaal ict ingekocht en aanbesteed moet worden. Dat levert een efficiëntere en goedkopere inkoop op ten opzichte van de huidige versnippering. Het gaat dan om functies die algemeen inzetbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging, databases en netwerken, en om aankoop van hard- en software.
Zo'n rijksbrede aanpak blijkt niet één-twee-drie op te stellen. Goed op elkaar afstemmen van de ict-werkzaamheden binnen ministeries is een vereiste, net als het opstellen van algemene ict-functie-eisen. Wat precies de rol zal zijn van grote overheidsautomatiseerders als DTO (Defensie), ISC (Binnenlandse Zaken) en Ictro (Justitie) in dit plan is nog onbekend.
Ict is een van de acht productgroepen waaruit het Project Inkoop Taakstelling (PIT) bestaat. De andere zeven zijn voorlichting, drukwerk, kantoormiddelen, post, huisvesting, dienstauto's, energie en gas, en adviseurs. Elke categorie is toebedeeld aan een departement dat de gecoördineerde inkoop kan regelen via instrumenten als elektronisch inkopen, e-veilen, shared service centers en kennisportalen. Het PIT is onderdeel van het actieplan Professioneel Inkopen en Aanbestedingen (PIA), dat – opgezet onder bewind van ex-minister van EZ Annemarie Jorritsma – is verlengd tot 1 juni 2006. Saillant detail is dat een aantal jaren geleden het toenmalige Rijksinkoopbureau werd geprivatiseerd. Volgens de EZ-woordvoerder is de huidige opzet minder dwingend, flexibeler en