Economische Zaken heeft vijftien nieuwe ict-partners gekozen voor de komende drie jaar. Het ministerie wil daarmee de inzet van externe ict'ers verfrissen en beter afstemmen.
De raamovereenkomsten voor de inkoop van ict-experise gelden voor het EZ-kerndepartement én al zijn onderdelen, zoals Senter, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het Agentschap Telecom. Met deze aanpak loopt EZ alvast warm voor de toekomst, gezien de plannen om rijksbreed gezamenlijk in te kopen en aan te besteden (zie opening van deze pagina).
Na een Europese inschrijvingsprocedure, waaraan 112 bedrijven meededen, koos het ministerie op basis van de criteria kwaliteit, beschikbaarheid en prijs vijftien voorkeursleveranciers. Het betreft Atos Origin, BT Syntegra, Capgemini, Centric, Deloitte & Touche, Flexgroup, IBM, Inter Access, Logica CMG, Ordina, Pinkroccade, Solidium, Sogeti, Sylis en Unisys. De expertise van dit vijftiental is verdeeld over zes terreinen: 'projectmanagement ict', 'programmatuur en databases', 'netwerken en systeembeheer', 'beveiliging', 'advisering' en 'systeeminstallatie en -integratie.'
Volgens Peter Vermeij, plaatsvervangend secretaris-generaal, had EZ de behoefte weer eens met een frisse blik naar de ict-partners te kijken.
HEEL ERG FOUT! HOE KAN EZ NOU KIEZEN VOOR ICT PARTNERS DIE HET WERK NAAR INDIA BRENGEN EN DAARMEE DE WERKGELEGENHEID IN NEDERLAND ONDERMIJNEN????
Het is jammer dat door deze keuze van de overheid kleinere bedrijven buiten de boot vallen.
Daarnaast is het de vraag of gecontroleerd wordt of deze voorkeurleveranciers Nederlandse werknemers inzetten of goedkope Indiase of Zuid-Afrikaanse krachten inhuren, waardoor Nederlandse ICT’ers buiten de boot kunnen vallen.
dom dom dom!
Voor de zoveelste keer kiest EZ voor de grotere jongens, lekker veilig, politiek en ambtelijk gezien.
Hoogste tijd voor het aanpassen van de selectiecriteria. Vernieuwing komt vaker voor bij de kleinere , bedrijven in de ict. Zoek je verfrissing, ga dan niet op voorhand te raad bij de bekende grote clubs. Tip: kap lekker met die urenschrijvers, creeer ruimte in je budget om te spelen, en nodig eens wat vaker demografen, sociologen en andere ” vreemde” expertisegebieden in. Verlang dat minstens 25% van de opdrachten uitgevoerd worden door mensen onder de 23 jaar (whatever, 22 of 21 mag ook), en sta open voor het maken van fouten, trial & error levert veel op.
met deze aanpak wordt het nooit wat met Lissabon. Dynamiek is het sleutelwoord in deze discussie, diet praten maar poetsen… (en uiteraard fixed-fee werken en NOOIT op urenbasis)
sterkte!