Naast alle marketinggeweld rond 64-bit processoren en de bijbehorende varianten op Windows XP en Server 2003 trok vooral ‘Webservices for Devices’ de aandacht tijdens de jongste Windows Hardware Engineering Conference (Winhec) van Microsoft. Ook was er nieuws over Palladium, de omstreden beveiligingsaanpak die nu naar de naam ‘Next-Generation Secure Computing Base’ (Ngscb) luistert.
|
Het laatste project is een nieuwe poging van Microsoft en partners als Hewlett-Packard om van de (Windows-) pc dé digitale hub van de huiskamer te maken. Het bestaat uit een pc waaraan een digitale videorecorder is toegevoegd. In plaats van een standaard beeldscherm wordt het televisietoestel gebruikt. Verder wordt een afstandsbediening en een tablet pc gebruikt. Topman Bill Gates ziet het systeem als een platform waarmee consumenten hun digitale muziek, foto’s, video en dergelijke kunnen organiseren. Opmerkelijk is overigens hoeveel aandacht er aan het ontwerp van de apparatuur is besteed.
Herschrijven
Microsoft heeft zo’n twee jaar geleden Palladium gelanceerd. Het was een antwoord op de forse kritiek die het concern op de beveiliging van Windows te verduren kreeg. De opvolger van Palladium, inmiddels ‘Next-Generation Secure Computing Base’ (Ngscb) genaamd, maakt deel uit van de plannen rond Longhorn. Conceptueel gezien was het bij het oude Palladium-plan vooral interessant dat Microsoft niet langer probeert het gehele systeem te beschermen, maar de aandacht juist richt op de applicaties en de datastromen van en naar die toepassingen. Door middel van een speciale softwarelaag, Nexus geheten, worden applicaties van elkaar en van het besturingssysteem gescheiden. Hierdoor draaien toepassingen als het ware in afgeschermde containers, waardoor de besmetting van één applicatie door een virus niet automatisch betekent dat het gehele systeem besmet is.
Er was veel kritiek op Palladium, onder andere vanuit de software-industrie, die de bui al zag hangen: het herschrijven van applicaties. Microsofts product unit manager Peter Biddle verklaarde tijdens Winhec dat zijn concern tegemoetkomt aan deze problemen door niet langer individuele applicaties in te kapselen maar delen van het besturingssysteem. Deze heten nu ‘veilige compartimenten’. Het voordeel, meent Biddle, is dat bestaande applicaties nu zonder aanpassingen gebruik kunnen maken van het door zijn concern als ‘veilig’ aangemerkte besturingssysteem.
Randapparaten
Winhec stond dit jaar voor een groot deel in het teken van 64-bit processoren en dus 64-bit besturingssystemen en applicaties. De uitspraak van Gates dat eind 2005 vrijwel alle door AMD geleverde cpu’s en een groot deel van de processoren die Intel verscheept 64-bit zullen zijn, zal dan ook niemand verbazen. Hooguit het tempo waarmee de topman een omslag verwacht wekt nog verbazing. Zijn bedrijf is er zelf eind dit jaar klaar voor; dan is een 64-bit variant van Windows XP en Server 2003 beschikbaar. Het enige dat dan – waarschijnlijk – nog ontbreekt is voldoende driver-ondersteuning. Vandaar de dringende oproep die Gates tijdens Winhec aan de hardware-industrie deed om zo snel mogelijk met 64-bit drivers te komen.
Interessant, maar in eerste instantie enigszins verwarrend was de aankondiging van Microsoft van de ‘Webservices for Devices’ (WSD). Het concern wil het idee achter webservices toepassen voor het aansluiten van randapparatuur. In eerste instantie wordt de techniek nu alleen toegepast voor het aansluiten van printers. Andere randapparaten, zoals digitale camera’s en mp3-spelers, zullen in de toekomst volgen.
Gates gaf aan dat één van de problemen bij veel randapparatuur is dat hiervoor nu nog kabels nodig zijn. Dat zal snel veranderen in draadloze interfaces, zowel in de consumentenmarkt als bij zakelijk gebruikers. Als iedere fabrikant daar eigen regels en methoden voor ontwikkelt, zien beheerders noch consumenten straks door de bomen het bos nog. De WSD-aanpak claimt dat het voor een systeembeheerder straks mogelijk is om éénmalig een profiel van een eindgebruiker aan te maken, zodat deze zelf geen instellingen hoeft in te voeren of aan te passen, maar toch kan werken met alle apparatuur die WSD ondersteunt.
Koppeling
Een andere functie die WSD mogelijk moet gaan maken, is communicatie tussen client en randapparaat in twee richtingen. Een printer kan straks melden of een printjob gereed is of nog in de wachtrij staat, hoeveel papierbakken aanwezig zijn met welke inhoud en dergelijke. Dit soort voorzieningen zijn nu bij sommige fabrikanten ook al aanwezig, maar dan gaat het om een alleen voor één merk of apparaat geldende aanpak. Bij WSD is deze tweeweg communicatie beschikbaar voor alle deze aanpak ondersteunende apparaten.
Opmerkelijk aan dit initiatief is dat het veel lijkt op wat Microsoft met ‘Universal Plug and Play’ (Upnp) probeert te bereiken. Daarom wil het concern nog dit jaar WSD aanbieden aan het Upnp Forum, de organisatie achter deze aanpak, met het voorstel WSD op te nemen in versie twee van deze set van koppelingsafspraken. Een belangrijk verschil tussen beide methodieken is dat Upnp zich vooral richt op consumentenproducten, terwijl WSD allereerst voor de beheerder van zakelijke omgevingen is bedoeld, legden Microsoft-medewerkers tijdens Winhec uit.
Canon, Hewlett-Packard, Lexmark en Ricoh hebben inmiddels aangegeven dat zij WSD zullen ondersteunen. Daarnaast zal Microsoft een ‘Network Connected Device Driver Development Kit’ uitbrengen, waarmee ook andere fabrikanten van randapparatuur WSD in hun systeemsoftware kunnen inbouwen.< BR>