De toekomst van ict-dienstverleners in Nederland ziet er niet rooskleurig uit. De wederom bedroevende kwartaalresultaten van Pinkroccade zijn daar misschien het beste bewijs van.
Allereerst is er het gevaar van uitbesteding naar het buitenland. Enige jaren terug kochten voornamelijk Amerikaanse en Britse organisaties ict-diensten in lagelonenlanden in. Nu veel organisaties ervaringen opgedaan hebben met deze stap richten ook Nederlandse bedrijven hun blik naar bijvoorbeeld India. Waarschijnlijk zullen we over een paar jaar concluderen dat in Nederland ‘ict-offshoring’ ook niet meer weg te denken valt.
Vorige week werd duidelijk dat er een tweede gevaar opdoemt voor Nederlandse ict-dienstverleners: Den Haag. Het Rijk heeft in 2003 een kleine 20 procent minder aan ict-personeel ingehuurd dan het jaar daarvoor. Dit meldde minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken vorige week in zijn Sociaal Jaarverslag, waarin hij de ontwikkelingen rond het personeelsbeleid bij het Rijk beschrijft. Het Rijk blijft nog steeds een ict-grootgebruiker van formaat, die in 2003 voor een slordige 270 miljoen euro ict-personeel inhuurde. Als het aan de ambities van het kabinet ligt zal dit komend jaar opnieuw gedaald zijn. De regering werkt onder meer aan een richtlijn die de inhuur van externen verder moet beperken. Daarnaast ligt een combinatie van deze factoren ook voor de hand; wie weet ontdekt Den Haag binnen de kortste keren de voordelen van ict uit India. < BR>