Het Openbaar Ministerie eist een boete van 2000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden jegens Ictu-directeur Siep Eilander wegens valsheid in geschrifte. Zijn advocaat vraagt om ontslag van rechtsvervolging. Op 8 juni doet de rechter in Den Haag uitspraak.
Siep Eilander zou de frauduleuze handelingen hebben gepleegd in 2001 in zijn toenmalige functie van directeur ict bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Onder zijn leiding is toen een schadeloosstelling van 900.000 gulden aan het internetbedrijf Jamby over een aantal bv's uitgespreid, waarbij gebruikt is gemaakt van valse facturen, minuten en verplichtingenformulieren, om de Europese aanbestedingsregels te omzeilen en de interne accountantsdienst niet te alarmeren. Ook tegen twee andere medewerkers van OC&W, die hierbij betrokken zijn geweest, eiste Justitie gisteren voorwaardelijke celstraffen.
Aanleiding voor de uitbetaling van negen ton was het mislukken van de samenwerkingsovereenkomst met Jamby – het webbedrijf van Adam Curry – waarmee OC&W in 2000 in gesprek was over de invulling van Kennisnet, het intranet van het onderwijs. Jamby, waarover toenmalig minister Loek Hermans erg enthousiast was, zou voor vijftien miljoen gulden aan de slag kunnen. Bij het ministerie werden constructies bedacht om het contract buiten de Europese aanbestedingsprocedures te houden.
Directeur-Generaal Jan Vrolijk van OC&W, die op 1 juni 2000 tijdelijk de ict-portefeuille in handen kreeg, vond uiteindelijk dat geen enkele constructie stand hield en oordeelde dat de ontwikkeling van Kennisnet alsnog Europees aanbesteed moest worden. In een gesprek op 15 december 2000, waarbij Jamby ervan uit ging dat het de order op zak had (er was taart meegenomen), moest Eilander het slechte nieuws aan het webbedrijf meedelen. Curry & co waren woedend en eisten schadeloosstelling. In opdracht van Vrolijk heeft Eilander dat probleem opgelost en kwamen beide partijen in voorjaar 2001 een vergoeding van negen ton overeen voor verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten.
Tijdens de marathonzitting, die gisteren duurde van 10.15 tot 19.45 uur, stelden Eilander en de twee ambtenaren dat zij met integere bedoelingen de zaak-Jamby hadden afgewikkeld. Volgens Eilanders advocaat Marq Wijngaarden van Bohler Franken Koppe de Feijter Advocaten is zijn cliënt een ambtenaar met een vlekkeloze staat van dienst van negentien jaar, die door iedereen die met hem te maken heeft gehad wordt aangemerkt als loyaal, betrouwbaar en integer. “Dat iemand met zo een staat van dienst zonder een concrete aanleiding zonder dat hij er financieel of emotioneel beter van wordt, aan het einde van zijn dienstverband willens en wetens op eigen houtje documenten opstelt om de werkelijkheid te verdoezelen en willens en wetens valsheid in geschrifte pleegt, is niet te begrijpen en niet voorstelbaar”, benadrukt hij in zijn pleitnotitie.
Wijngaarden heeft getracht aannemelijk te maken dat Eilander gehandeld heeft in opdracht van zijn directe superieur, Jan Vrolijk. Het antedateren van facturen en minuten was onvermijdelijk onderdeel van de opdracht om de zaak-Jamby geruisloos af te handelen, stelde hij in zijn pleidooi. DG van OC&W Vrolijk werd gisteren als getuige door de rechtbank gehoord, maar wees, voor zover hij het kon herinneren, elke betrokkenheid bij frauduleuze handelingen van de hand.
De raadsman toonde zich naderhand vol vertrouwen over de goede afloop van de zaak. Over zijn cliënt zei hij dat Eilander een goed gevoel had overgehouden over zijn verhaal dat hij gisteren, na bijna een jaar zwijgen, voor de rechtbank had kunnen doen. Eilander is sinds 1 juni 2001 directeur van Ictu, de ict-uitvoeringsorganisatie op het terrein van 'ict en overheid'. Hij heeft gedurende de rechtszaak zijn externe taken neergelegd.