Ook de Nederlandse overheid kent zijn 'helden': ambtenaren die ondanks alle tegendruk hun innovatieve oplossingen met een voorname rol voor ict doorvoeren. Deze uitvoerders zijn echter op de vingers van één hand te tellen.
Mark Frequin, directeur-generaal Telecom en Post van het ministerie van Economische Zaken had de pest aan het rapport ’De Belgen doen het beter’ over overheidsautomatisering, verklaarde hij op het congres ’Het publieke sectordebat 2004’ in de voormalige Van Nelle-fabriek in Rotterdam. Daarom gaf hij aan dezelfde opstellers van dit veelbesproken rapport uit 2003 de opdracht op zoek te gaan naar voorbeelden waarin de toepassing van ict wel tot innovatie en betere overheidsprestaties heeft geleid. Dit mondde uit in de op het congres gepresenteerde nieuwe studie ’Hollandse Helden, Overheidsinnovatie volgens uitvoerders’. Daarin staan beschrijvingen van vier innovaties met hun initiatiefnemers, de ’helden’.
Het gaat om de projecten Mammateam (borstkankeronderzoek Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam), Zoeklicht (huurfraudeonderzoek in Amsterdam), Nationale Authenticatievoorziening (Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen) en de Ketenkalender Veelplegers (politie Utrecht). Bij alle vier spelen een slimme inzet van ict en het aan elkaar koppelen van informatieprocessen belangrijke rollen in het behalen van succes. Bovendien zijn deze voorbeelden gebaseerd op gezond verstand, om een praktijkprobleem op te lossen, en niet gedreven door technologische vernieuwing.
Volgens Arre Zuurmond van de initiatiefgroep Belgendoenhetbeter.nl bestaan er wel degelijk Hollandse Helden, maar zijn ze schaars. “Ze worden vaak tegengewerkt door beleidsmakers die hun ideeën als bedreigend ervaren. Als er dan ook bestuurlijk lef ontbreekt, verzanden hun plannen.” Zuurmond benadrukt dat de rol van ict belangrijk is, maar het slagen van een project uiteindelijk draait om de ruimte die de ’helden’ van hun bestuurders krijgen voor het uitwerken van hun innovaties. Ze moeten ook fouten mogen maken, stelt hij. Daarnaast is het van belang dat bewezen succesvolle innovaties tot norm worden verheven, zodat andere overheidsinstellingen ze kunnen overnemen en het wiel niet steeds hoeft te worden uitgevonden. Pas dan valt het presteren van de overheid te verbeteren, aldus Zuurmond.
Zie voor het rapport:
www.belgendoenhetbeter.nl