Baan Nederland beraadt zich op vervolgstappen nu het kort geding tegen het ministerie van Defensie verloren is gegaan. Het softwarebedrijf overweegt een bodemprocedure of brengt de zaak aan bij het Europese hof.
De Haagse voorzieningenrechter Hofhuis heeft de vordering van SSA-onderdeel Baan van afgelopen 3 mei afgewezen. Het bedrijf vorderde een verbod op de opdracht van Defensie aan SAP om twaalfduizend licenties voor erp-programmatuur te leveren en het onderhoud daarop te plegen. Volgens Baan heeft Defensie op drie hoofdpunten in strijd met het aanbestedingsrecht gehandeld.
Het ministerie heeft Defensie de opdracht tot het leveren van materieel-logistieke software na bekendmaking gewijzigd en de nadruk gelegd op financiële functionaliteit op basis van het ’KFI-model’, dat ontwikkeld is aan de hand van SAP-software. Daarnaast heeft regiepartner Capgemini/Logica CMG, die de aanbiedingen mede beoordeelde, een conflicterend belang, omdat het commercieel nauw samenwerkt met SAP. Tot slot gebruikte Defensie bij de beoordeling een kwaliteitsbonussysteem dat vooraf niet bekend is gemaakt aan Baan. Zonder dit systeem zou de erp-firma de aanbesteding op prijs hebben gewonnen.
Rechter Hofhuis zegt in zijn uitspraak dat de opdracht niet wezenlijk is veranderd, omdat in de request for information van 2000 Defensie al melding maakte van de financiële eisen en het KFI-model. Opmerkelijk is dat de rechter wel vaststelt dat de regiepartner een schijn van verstrengeling op zich laat, vanwege de nauwe samenwerking tussen Capgemini en SAP. Het feit dat een van de business cases gebaseerd was op het met SAP-software ontwikkelde KFI-model vergroot deze schijn.
Maar, vindt de rechter, Baan kende deze feiten al sinds 2001, toen de regiepartner bekend werd, en heeft toch in 2002 een offerte uitgebracht. Voorts vindt de rechter dat Defensie met het bonussysteem niet buiten de vooraf bekendgemaakte criteria voor de eindbeoordeling is getreden.
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 mei 2004.