Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waar vindt de slag om de desktop plaats? Als je per se een bedrijf wilt overnemen Gaat Laurens Jan nog om?
Waar vindt de slag om de desktop plaats?
… op de server. IBM heeft vorige week een nieuwe softwarearchitectuur gepresenteerd voor het beheer en gebruik van wat we nu nog ‘desktopapplicaties’ noemen. Het zogeheten Workplace-concept zou de rijke gebruiksomgeving van de huidige desktop combineren met de voordelen van gecentraliseerd beheer van documenten en applicaties. ‘Een Office-killer’ werd direct geroepen, maar daar is geen sprake van. Het nieuwe concept degradeert Office wel tot een serie plug-ins van de beheeromgeving Workplace Client Edition. De idee is dit. Vanuit een centraal systeem worden applicaties en data beschikbaar gesteld aan willekeurige client-systemen – dat kunnen Unix- , Windows-, Apple- of Linux-computers zijn, maar ook palmcomputers of intelligente telefoons. Dat klinkt als de ’thin client’ aanpak, waarin Sun en Oracle zich in de jaren negentig hopeloos verslikten, maar IBM is een stap verder gegaan. Het gaat niet om Java-applets die worden gedownload of browsertoegang. IBM zet op de clientsystemen een miniversie van zijn serversoftware, waardoor ook offline kan worden gewerkt. Applicaties hoeven maar één keer te worden opgehaald. Bij elk contact tussen server en client worden documenten gesynchroniseerd en eventuele updates opgehaald.
Documenten worden vanuit de Workplace-omgeving gestart. Je kunt ze op een Windows-pc, naar gelang de toegekende rechten, openen met Office-applicaties maar ook met de ingebedde – van Open Office afgeleide – applicaties van IBM. Op een Palmpilot of Blackberry gebruik je aangepaste programma’s.
Big Blue wil softwareontwikkelaars en grote klanten verleiden Workplace als standaard applicatie-platform te kiezen. Die hoeven zich dan niet meer te bekommeren over ondersteuning van de vele client-platforms; dat regelt IBM. De vraag is natuurlijk nog wel tegen welke prijs.
Hoe verschilt deze visie met de vergezichten van Bill Gates? Minder dan je wellicht op het eerste gezicht zou denken. Natuurlijk, Microsoft blijft de ‘fat client’ verder oppompen; volgens geruchten zou Longhorn al een dubbele processor nodig hebben. Maar ook Microsoft werkt aan gecentraliseerd beheer en distributie van documenten en applicaties. Het grote verschil met IBM is dat in Microsofts wereldbeeld niet alleen de server maar ook alle client-apparaten Windows gebruiken. Tja, daar kun je lang in blijven geloven als je Bill Gates heet.
Als je per se een bedrijf wilt overnemen
… verlaag je het bod. Dat presteert Oracle. Het bedrijf houdt zich al bijna een jaar onledig met een uitzichtloze poging om Peoplesoft in te lijven. Om de laatste twijfelende aandeelhouders over de streep te trekken verláágde de databasefabrikant ditmaal het bod. U leest het goed. Peoplesoft is volgens Oracle twee miljard dollar minder waard geworden en daarom werd het bod aan ‘de marktomstandigheden’ aangepast. Een beetje treurige manier om het hazenpad te kiezen. Het wordt niets meer met die overname. De antitrust-autoriteiten in zowel de VS als Europa lijken tegen en Peoplesoft heeft al een ‘gifpil’ van bijna 2 miljard dollar opgebouwd. Het bedrijf geeft namelijk sinds de eerste ongewenste intimiteiten van Oracle aan elke nieuwe klant een geld-terug-garantie voor het geval het bedrijf wordt overgenomen. Oracle bestrijdt de rechtmatigheid van die actie, maar kom op Larry: steek je energie weer in nuttiger zaken.
Gaat Laurens Jan nog om?
… misschien door naar Duitsland te kijken. Onze oosterburen zijn onverwacht tegen de voorgestelde Europese richtlijn voor softwarepatenten. Veel Nederlandse softwareontwikkelaars hebben tot op heden vergeefs geprobeerd Laurens Jan Brinkhorst op dat spoor te krijgen. De voorgestelde wetgeving is ingewikkeld, maar dat Brinkhorst de richtlijn volkomen anders leest dan alle critici is raar. Volgens hem betreft die richtlijn “niet de mogelijkheid voor het octrooieren van software op zichzelf, maar het octrooieren van uitvindingen die met behulp van software in apparaten (computers) kunnen worden toegepast”. Tja. Hebben de velen die vrezen dat de regeling ten koste gaat van innovatie en van kleine softwarebedrijven, het dan allemaal verkeerd begrepen?< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.