Een van de trends in de ict die afgelopen dinsdag duidelijk naar voren kwam tijdens het Nationale ICT Event in Mediaplaza in Utrecht is dat innovatie niet in eerste instantie voort hoeft te komen uit de inspanningen van grootschalige, kapitaalkrachtige ondernemingen of instellingen. Met name kleine bedrijven en lagere overheden weten bestaande technologie op de meest vooruitstrevende manier toe te passen.
De Nederlandse overheid weet wel degelijk op een innovatieve manier gebruik te maken van ict. Dat gebeurt in toenemende mate op het niveau van de lagere overheden. “Innoveren doe je in Purmerend, niet in Den Haag”, was dan ook de stelling tijdens een van de deabatten die tijdens het Nationale ICT Event werden georganiseerd in Mediaplaza. Voorbeeldgemeenten bij deze stelling, verdedigd door Paul Köllner, solutions marketing manager bij HP Nederland, waren Purmerend en Deventer.
Hier zijn op lokaal niveau snel en effectief oplossingen bedacht voor problemen waar de ambtenaren zelf direct mee geconfronteerd waren. In de geest van het door voormalig minister Van Boxtel geïntroduceerde adagium “Burgerlijke ongehoorzaamheid loont soms” hebben zij zonder op Haagse regelgeving te wachten bestaande technologie zelf innovatief gebruikt. Die regelgeving was volgens de deelnemers aan het debat vaak gedoemd te mislukken omdat de regels van Den Haag bijna per definitie na-ijlen op de praktijk.
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 mei 2004.