Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wanneer kan ik mijn naam.eu nu eens deponeren? Wanted: virusmaker! Veilige wifi is IBM komt met Office-alternatief.
Wanneer kan ik mijn naam.eu nu eens deponeren?
… dat kan wel 2005 worden. Al vanaf 1996 wordt gesproken over een aparte domeinnaamextensie voor de EU-landen, maar de bureaucratische molens malen tergend langzaam. Het begon er al mee dat de internationale domeinnaamorganisatie Icann lang moest nadenken of Europa gelijkgesteld mocht worden met een land. Vele bureaucratische hobbels later is het nu zover dat binnenkort een contract wordt ondertekend tussen de Europese Commissie en Eurid. Dat consortium van domeinnaamuitgevers gaat de uitgifte coördineren en in heel Europa officiële registreerders aanwijzen. In het najaar start een exclusieve voorinschrijvingsperiode ( ‘Sun Rise’-periode) voor organisaties met erkende bedrijfsnaam- en merkrechten. Pas daarna mag de rest van Europa knokken om de resterende domeinnamen. Jammer voor ons dat het zo lang heeft geduurd; na de recente uitbreiding met tien lidstaten moeten we nu met 450 miljoen inwoners wedijveren.
Er zijn al jaren bedrijfjes waar je eu-domeinnamen kunt voorregistreren. Meestal moet je voor deze service betalen, tot vijftig euro. Dat is een vreemde handel, want voorregistreren kan helemaal niet. Bovendien moet de Eurid de registreerders nog benoemen. Overigens is de ‘groothandelsprijs’ voor een domeinnaam bij Eurid het eerste jaar tien euro. Waarschijnlijk halveert dat daarna. Dan weet u direct wat de tussenpersoon verdient.
Wanted: virusmaker!
… krijgen we een nieuwe generatie premiejagers? De Duitse maker van het Sasser-virus is gesnapt. Zijn ontmaskering was niet het gevolg van ‘hightech’ speurwerk; hij is gewoon verlinkt. Gelokt door mogelijke beloningen meldde zich een aantal informanten bij het Duitse filiaal van Microsoft. Volgens het verhaal kwam het vijftal met de naam van de achttienjarige computercrimineel op de proppen nadat ze zekerheid hadden gekregen over de hoogte van de premie. Microsoft zou 25 duizend dollar hebben toegezegd. Nog een schijntje als je weet dat Microsoft vijf miljoen dollar aan premies beschikbaar heeft gesteld om notoire virusmakers te pakken te krijgen. Dat zullen toekomstige informanten waarschijnlijk anders aanpakken. Even leken de wildwest-jaren van het internet over, maar straks zitten we er weer middenin. Er zal een nieuwe generatie premiejagers opstaan.
Veilige wifi is
… een dure grap. Draadloze netwerken (wifi) zijn niet veilig, dat is bekend. De pure wifi-standaard bevat geen beveiliging, maar al jaren stoppen de leveranciers er software bij om de berichten te versleutelen volgens het gestandaardiseerde protocol wep. De meeste leveranciers hebben daarnaast eigen oplossingen om inbraken op draadloze netwerken moeilijker te maken. Het goede nieuws is dat wep een opvolger heeft die veel moeilijker te kraken valt: wpa, net geratificeerd door de Ieee onder de naam 802.11i. Deze standaard gebruikt 128-bits encryptie. Nu het slechte nieuws: wie deze veilige standaard wil gebruiken kan de bestaande wifi-apparatuur weggooien. Alleen de topmodellen van de huidige basisstations (die aes ondersteunen) zijn softwarematig op te waarderen.
IBM komt met Office-alternatief
… alweer. Als onderdeel van de Lotus Workplace-strategie komt IBM met een servergebaseerde bundel desktopapplicaties. De applicaties zijn toegankelijk via een webserver, worden centraal beheerd en zijn te distribueren naar een reeks client-platformen, waaronder Windows- en Linux-computers, pda’s en slimme telefoons. De applicaties zijn ook offline bruikbaar. ‘Een Office-killer’, wordt direct geroepen, maar daar is geen sprake van. Het is eerder ‘de lichte client revisited’, maar nu ingebed in een verder volgroeide softwarearchitectuur (Websphere, Lotus Workplace en Tivoli). Het initiatief past naadloos in IBM’s visie op centrale verwerking en versterkt de Linux-push, maar zal het marktleiderschap van Office niet wezenlijk bedreigen.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.