Het uitbesteden van ict-werk naar lagelonenlanden kan Nederland de komende vijf tot zeven jaar vijftigduizend banen gaan kosten. Dat vreest vakbond FNV Bondgenoten. Ook marktonderzoeker IDC spreekt zijn zorgen uit over de verwachte groei van uitbesteding van 1 procent in 2003 tot 9 procent in 2007.
De vakbond brengt momenteel de ontwikkelingen rondom ‘offshore’ uitbesteding in kaart. Daarvoor zijn onderzoeken aangevraagd bij de Raad voor Werk en Inkomen en TNO Arbeid. Vakbondsbestuurder Carla Kiburg: “Op korte termijn krijgen we in Nederland te maken met werkeloosheid voor de mensen van wie de baan naar het buitenland verdwijnt. Wanneer er geen plaatsvervangende werkgelegenheid voor in de plaats komt, ben ik bang dat steeds minder mensen bètastudies gaan volgen. Op de lange termijn zal dan ook de hoogwaardige arbeid verdwijnen naar het buitenland.”
Wouter van Lith de Jeude, bestuurder bij vakbond De Unie, ziet het minder somber in. “De aantallen die genoemd worden, lijken mij te hoog. In het algemeen baart de ontwikkeling me wel zorgen, hoewel het economisch gezien een logische keus is voor bedrijven. Van onze leden krijg ik niet het idee dat ondernemingen massaal uitbesteden, maar we moeten ervoor waken dat we onze eigen economie niet verarmen door kennis te laten wegvloeien.”
Dat laatste onderschrijft ook Kiburg: “Als we op het gebied van ict afhankelijk worden van andere landen, komt er niets meer terecht van Nederland Kennisland. Via het akkoord van Lissabon (maart 2001) heeft Nederland zich verplicht om een concurrerende ict-economie te worden. Op basis daarvan is een prachtig programma gemaakt, maar daar blijft het bij, want er wordt niets geïmplementeerd. Ook bij het Innovatieplatform gebeurt er op het moment vooral veel n�et.”
Kerncompetenties
Volgens Machiel de Rooy, woordvoerder van ict-werkgeversvereniging Nederland~ICT, is het belangrijk na te denken over de kerncompetenties voor Nederland. “Bijvoorbeeld de bio- en nanoindustrie. Daar moeten dan geen banen verdwijnen naar het buitenland. Zodra bepaalde sectoren zijn gedefinieerd, kan je daar deskundigheid omheen bouwen en doelen stellen. Dan hoeft niet te worden afgewacht wat er gaat gebeuren.”
Kiburg: “Nederland staat nu op de tiende plaats in Europa wat ict-investeringen betreft. Dat is zorgwekkend. Zodra we op de elfde plek belanden, zijn we niet meer interessant. Het ministerie van Economische Zaken, de minister-president, de werkgeversvereniging en het onderwijs moeten zich gaan realiseren dat dit niet een tijdelijk probleem is, anders eindigen we hier in Nederland zelf als lagelonenland.”
Ook marktonderzoeksbureau IDC constateert een flinke groei in de uitbestedingmarkt. De totale waarde van de honderd grootste Europese uitbestedingovereenkomsten groeide vorig jaar met 74 procent naar 44 biljoen dollar. Deze stijgende lijn zet in de toekomst door, aldus IDC, maar het tempo zal iets afnemen. Dat komt door operationele voorwaarden die moeilijker worden vanwege een combinatie van fellere concurrentie, de volwassenheid van de markt en druk op de prijzen.< BR>