Het Nederlandse media-bedrijf A-Stream uit Alkmaar heeft in Melbourne (Florida) een contract voor video-beeldcompressie getekend met Eagle Eye Systems. Door deze techniek kan via mobiele telefoons of internet in een hoge videokwaliteit live worden gekeken op de plaats waar sprake is van een noodsituatie.
De bandbreedte die nodig is kan voor mobiele telefoons beperkt worden tot 22kbps (GPRS), aldus A-Stream. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zelfontwikkelde A-Stream-codec. Dit is een compressietechniek waarbij A-Stream in staat is hoge videokwaliteit te leveren op extreem lage bandbreedtes.
Eagle Eye Systems is in Amerika een grote leverancier in de security-industrie. Het contract met Eagle Eye Systems is het eerste resultaat dat A-Stream boekt binnen de beveiligingsindustrie met betrekking tot signalering via live-video op mobiele telefoons en internet.
Er lopen al een halfjaar diverse gesprekken met bedrijven in de Verenigde Staten en Europa. De belangstelling van de beveiligingsindustrie loopt sterk op nu er steeds meer behoefte ontstaat aan een hogere kwaliteit van de beeldstreams via lage bandbreedtes (vanaf 22kbps – GPRS, Radio Microwave/VHF en satellite-uploads).
Ook diverse overheden in de Verenigde Staten hebben – in het licht van de hogere eisen die aan de beveiliging worden gesteld – belangstelling getoond voor de streamtechniek van A-Stream. De behoefte aan een betere streamtechniek vloeit volgens A-Stream onder meer voort uit de wens daders van delicten sneller en beter te betrappen of te herkennen. De huidige beeldkwaliteit van de meeste beveilgingssystemen schieten op dit terrein vaak nog tekort.
Ook in relatie met geldtransporten is A-Stream in staat in een hoge beeldkwaliteit via GPRS live-verbindingen te maken wanneer zich een noodgeval voordoet. Bij inbraken of bij andere calamiteiten wordt onmiddellijk in (bruikbare) hoge kwaliteit een live-videosignaal op een extreem lage bandbreedte verzonden naar de meldkamer, aldus A-Stream.
Eagle Eye Systems is volgens A-Stream ook geïnteresseerd in een softwareprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor de TV-industrie. In het softwareprogramma ComposeWare is het mogelijk om circa 10.000 uur beeldmateriaal op te slaan en het vervolgens eenvoudig bereikbaar te houden voor analyses van bepaalde situaties.