De problemen die virussen veroorzaken, doen de totale gebruikskosten van Windows aanzienlijk stijgen. Dat stelt marktonderzoeker Gartner naar aanleiding van het recent opgedoken Sasser-virus.
Virusproblemen maken Windows duurder
Gartner-analist Mark Nicolett raadt bedrijven daarom aan om meer te investeren in patch-beheren en intrusion preventie-software onder het motto ’beter voorkomen dan genezen’. Het komt erop aan om snel te reageren nadat een kwetsware plek in het Windows-besturingssysteem is ontdekt, want de virusschrijvers laten steeds minder tijd verstrijken voor ze die achterpoortjes uitproberen.
Hoe dan ook jagen de virusproblemen de totale gebruikskosten (Total Cost of Ownership of TCO) van Windows de hoogte in, want ook een preventieve aanpak kost tijd en geld. Veel patches blijken trouwens bugs te bevatten die ook weer voor problemen zorgen. De overstap van een trage toepassing van patches naar een intensief en snel patch-beleid, doet de kosten dan ook met 15 procent stijgen, aldus Mark Nicolett.
Microsoft liet gisteren nog weten dat al ruim 200 miljoen Windows-gebruikers de patch voor het door Sasser gebruikte veiligheidslek hebben gedownload.
Gartner-analist Mark Nicolett kan green grotere veer in poort 445 van Microsoft steken. Zo heeft MS nog eens een legitimatie om teveel te vragen voor z’n producten. Waar baseert Gartner zich eigenlijk op? Vergeet Gartner de “armetierige” (ahum) kwartaalcijfers of de 45 miljard dollar in de kas van M$?
Als iedereen nu eens zou beginnen met het installeren, configureren én het updaten van z’n virusscanner, dan zouden de helft van de problemen al verholpen zijn. En dat je niet altijd WindowsUpdate elke week draait snap ik ook nog wel; de helft van de gebruikers KENT deze functionaliteit helemaal niet. Daarnaast heeft niemand zin om met z’n 56k6-modem 4 mb aan updates elke week binnen te halen. Dus als we nu gewoon even de hand in eigen boezem steken (en niet zo zitten te mopperen
Rutger van Dijk, die twee dingen die je noemt, nl. virusscanners en windows update zijn nou net twee dingen die ik NIET zou doen omdat ze geen fluit helpen, een virusscanner niet want inherent aan virusscanners is dat de betreffende bedrijven altijd te laat zijn. Eerst is er het virus en dan komt het tegengif. Bovendien is mijn ervaring dat er wel erg veel virussen door welke scanner dan ook komen. Windows update heb je niets aan omdat ms óf te laat is met patches (volgens mijn is er nu nog steeds niets van ms gekomen tegen die url spoof) óf de patch deugt niet en er moet een nieuwe patch voor de patch komen en bovendien zijn de patches gruwelijke bloatware en blijven er tóch voortdurend gaten over die continue bekend gemaakt worden.
Die weg dus niet gaan als je windows op je pc hebt. Zelf gebruik ik geen oulook en IE maar thunderbird en firebird, nergens last van. Ik krijg veel virussen binnen en er gebeurt niets (wel even opletten welke attachments je opent natuurlijk). M’n zonealarm geeft honderden meldingen aan van het kloppen aan de poorten; pings, netbios, poort 135 en 445 (Sasser); niets aan het handje.