Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat doe je als het beursbezoek tegenvalt? Hoe kun je hier naar iTunes luisteren? Hoe gaat het met Microsoft?
Wat doe je als het beursbezoek tegenvalt?
… je roemt de kwaliteit van de bezoekers. Als een beurs meer bezoekers trekt, schreeuwt de organisator de aantallen van de daken. Als het bezoek tegenvalt, wordt de ‘kwaliteit van de bezoeker’ bewierookt. Zo ging het en zo gaat het in deze sector. Je moet wat. ‘The Internetworking Event’ (Tine), de belangrijkste computerbeurs van Nederland, kampt al jaren met een tanende belangstelling. Maar wat meldt de organiserende RAI in een persbericht? ‘Ontmoetingsplaats voor Nederlandse ict-branche succesvol afgesloten’. Een hele opluchting natuurlijk. Stel je voor dat de afsluiting mislukt was en de standhouders nog altijd doorploeterden. En dan kwam het: er waren “opvallend veel functionarissen op ict-managementniveau”. Ten slotte zag de productmanager van de RAI ‘duidelijke indicaties van herstel’.
Tja, waar dan? Toch niet aan het aantal vierkante meters verhuurde beursoppervlak en evenmin aan het aantal bezoekers. Dit jaar daalde het bezoekersaantal met dertig procent tot ruim 13.357, en zo gaat het al sinds het topjaar 2000. Daar kan de RAI ook betrekkelijk weinig aan doen, want het gaat gewoon niet goed in de branche. Maar het is wel zo dat de tijd voorbij is dat leveranciers het zich niet konden permitteren Tine te negeren. Een aantal grote spelers, zoals IBM, Dell en Oracle laat de beurs al jaren links liggen, en dat zijn nu juist geen bedrijven waar het slecht mee gaat. De magie van ‘The Internetworking Event’ is voorbij. Dat is spijtig te constateren.
Hoe kun je hier naar iTunes luisteren?
… alleen met een Amerikaanse creditcard. Dat in Amsterdam kolossale iPod-reclames hangen, is een tikje misleidend. Je kunt de iPod natuurlijk prima gebruiken om (illegale) mp3-tjes te beluisteren, van de bijbehorende betaalde muziekdienst Apple iTunes kun je hier geen gebruik maken. Nergens in Europa trouwens. Geen van de Amerikaanse muziekdiensten, waaronder iTunes, hebben namelijk nog kans gezien zich een weg te banen door het woud aan Europese regels, auteursrechten en prijsafspraken. Vooralsnog moet elke muziekdienst per land en per platenmaatschappij afspraken maken. Niet alleen hebben de Europese overheden hun wetgeving op het gebied van auteursrechten niet volledig geharmoniseerd, ook platenmaatschappijen hanteren per land een eigen prijs- en rechtenpolitiek. In het raamwerk van de grote Europese gedachte moeten deze barrières wel eens uit de weg worden geruimd. Maar zover is het nog niet. Voorlopig hebben nationale muziekdiensten als Music Stream van Planet nog vrij spel, tenminste in de smalle marge van de cd-winkel en de illegale download-praktijk.
Hoe gaat het met Microsoft?
..goed natuurlijk, hoezo? De financiële prestaties van ’s werelds grootste softwarebedrijf zijn een fenomeen. Met een ijzeren regelmaat stijgt de omzet kwartaal na kwartaal, recessie of niet. Het laatste kwartaal ging hij weer met 17 procent omhoog. Alleen de winst bleef dit keer wat achter, maar dat kwam uitsluitend door de kostbare schikking met Sun(1,9 miljard dollar), een voorziening voor de boete van de Europese Unie (590 miljoen dollar) en andere juridische kosten. Ondanks de bedragen die daarmee gemoeid zijn, maakte Microsoft nog een winst van 1,32 miljard dollar. Ik bedoel maar: de karavaan trekt verder. En wel met een verbijsterende hoeveelheid cash in de wagens: 56,4 miljard dollar. Microsoft kan zich dan ook zonder problemen enkele ‘bleeders’ permitteren. De zwarte Xbox wil maar niet uit de rode cijfers komen: 209 miljoen verlies het laatste kwartaal. Microsoft verkocht wel 30 procent meer speldozen, maar door prijsdumping kwam er nauwelijks meer geld binnen. De omzetgroei in de divisie Home and Entertainment kwam van de spellen zelf. Het bedrijf ligt er niet wakker van. Maar voor ons zakelijke gebruikers blijft het een vervelend idee dat wij die spelcomputers maar blijven subsidiëren met de aanschaf van te dure kantoorsoftware.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.