Microsoft schaalt het ambitieuze Longhorn-project, de volgende generatie van Windows, terug. Sommige functies worden beperkt, andere worden doorgeschoven naar het daaropvolgende Blackcomb.
|
Zoals het er nu voor staat, komt Longhorn begin 2006 op de markt en volgt Blackcomb enkele jaren later. Tot voor kort schatten Microsoft-topmensen nog dat de Windows XP-opvolger eind 2005 zou komen, maar dat is inmiddels – mede door softwarearchitect Bill Gates zelf – van tafel geveegd.
Inperken
Terwijl de topmanagers van het bedrijf benadrukken dat Longhorn pas uitkomt wanneer het gereed is, wordt een deel van de functionaliteit nu teruggedrongen om de uitloop niet verder te laten escaleren. Dit betreft de meest ambitieuze mogelijkheden van het besturingssysteem en raakt ook het veelgeroemde databank-bestandssysteem Win FS. Die indeling van bestanden aan de hand van metadata verschijnt nog wel in Longhorn, maar is dan alleen een lokale functionaliteit.
Op zich is dit logisch aangezien volledige benutting via netwerken servers vereist, tenminste, in een reguliere client/server-omgeving. Technisch gezien is peer-to-peer, waarbij beide systemen dan Longhorn draaien, mogelijk. Dat zou de beheermogelijkheden echter beperken, zeker in bedrijfsomgevingen. De volledige implementatie van Win FS, inclusief netwerkfunctionaliteit, moet dan ook wachten tot Blackcomb.
Medeoprichter Gates streeft een dergelijke informatiegerichte aanpak al na sinds de ontwikkeling van Windows 95. Een vroege versie daarvan, codenaam Caïro, beloofde al een verenigd bestandssysteem. In een interview met Computable oktober vorig jaar leefde de softwareontwikkelaar op toen dit stukje pc-geschiedenis ter sprake kwam. “Ja, die visie heb ik al een lange tijd en ik laat dat niet los”, zei de topman enthousiast. “Het was toen echter te ambitieus.” Dat lijkt het nu nog steeds te zijn.
Dromenland
Windows-productmanager Greg Sullivan meldde vorige maand al dat Microsoft de mogelijkheid overweegt bepaalde functionaliteit in Longhorn te beperken. Eerder deze maand gaf hij toe dat dit echt gebeurt. Dit zou het product echter niet uitkleden. “Sommige specifieke functies kunnen teruggeschaald worden, maar de visie die we afgelopen herfst op de PDC omschreven, is wat we zullen leveren”, sust Sullivan.
Op de Professional Developers Conference in San Francisco verstrekte Microsoft details over Longhorn. Dat besturingssysteem bestaat uit een algemene ondergrond, die ook functionaliteit voor stabiliteit en beveiliging bevat, waar boven op grafisch subsysteem Avalon, databank-bestandssysteem Win FS en communicatie-subsysteem Indigo draaien.
Woordvoerders van het softwarebedrijf benadrukken dit nu, mede in reactie op hernieuwde media-aandacht voor het beknotten van de volgende generatie van Windows. Longhorn-evangelist Robert Scoble van Microsoft gaf begin deze maand in zijn weblog (blog) aan dat de functionaliteit wordt beperkt, maar beweert dat nog niet alle beslissingen daarover zijn genomen. Analist Joe Wilcox van Microsoft Monitor meent dat de Longhorn-ontwikkelaars zelf nog in dromenland verkeren wat betreft de mogelijke versus de geplande functionaliteit.
Afsnijden
De opzet die tijdens de PDC is gepresenteerd blijft gewoon bestaan. De grote lijnen worden niet herzien, de invulling wel. “Op de PDC hebben we ontwikkelaars de essentie van Longhorn getoond. Nu bepalen we het daarvoor benodigde werk en de gebieden waar we wat van de route kunnen afsnijden”, aldus Sullivan. Hij wil niet zeggen welke functies en capaciteiten, naast Win FS, worden teruggedrongen. Dergelijke details komen pas aan het licht rond de verschijning van de eerste Longhorn-bèta, die is gepland voor begin 2005.
De behoefte aan beperking komt niet alleen door de uitgelopen planning, maar ook door het huidige bijspijkerwerk aan Windows XP. Dat omvat ook verbetering van de meegeleverde Windows Media Player met koppelingen naar aanstaande online muziekwinkels. Dit is een gedeeltelijke realisering van Microsofts plannen voor digitaal rechtenbeheer (drm). Hiermee wil het oud-concurrent Apple en diens iTunes voorbijstreven.< BR>