KPN wil consumenten in de toekomst in één bundel naast adsl-toegang en belminuten ook televisiekanalen aanbieden. Dit levert het telecomconcern een storm van protest op bij concurrenten.
Vorige week werd duidelijk dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onder voorwaarden akkoord gaat met een uitbreiding van KPN’s belang in Digitenne, een aanbieder van televisie- en radiokanalen via de ether. Behalve KPN hebben ook Nozema en het NOB ieder 30 procent van de aandelen in Digitenne. De omroepen hebben samen een belang van 10 procent. Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken besloot eerder om zendmastenonderneming Nozema te splitsen in een netwerkonderdeel en een dienstentak. Na deze ingreep gaf Nozema te kennen niet verder te zullen investeren in Digitenne. KPN wil dit wel en wil zijn belang in Digitenne hiervoor uitbreiden.
Opmerkelijk is dat NMa geen bezwaar heeft tegen een vergroting van KPN’s belang in Digitenne is. Bij de oprichting van Digitenne bepaalde EZ dat de aandeelhouders niet meer dan een belang van 30 procent mochten hebben. Daarnaast verkocht KPN op last van de overheid in 1997 het kabelbedrijf Casema aan France Telecom om de kabeltelevisiemarkt voor nieuwkomers open te stellen. De NMa is akkoord gegaan met de uitbreiding van KPN’s belang omdat volgens de mededingingsautoriteit televisie via breedband internet (adsl) nog geen realiteit is. KPN is daardoor de komende drie jaar geen dominante speler op de Nederlandse televisiemarkt is de redenering. Deze mening is aanvechtbaar, omdat in andere landen televisiekanalen al langer via adsl beschikbaar zijn. EZ had voor het sluiten van dit nummer nog geen besluit over KPN’s verzoek naar buiten gebracht.
Kabelbedrijven furieus
Met KPN concurrerende telecombedrijven zien de bui al hangen. Zij zijn bang dat KPN door de aanbod van televisie, breedband internettoegang en belminuten in één bundel met hun klanten weglopen. Zo liet Enertel in een persbericht weten dat deze bundeling van diensten KPN een nog grotere machtspositie geeft in de telecomsector. Enertel kocht in december vorig jaar een wll-licentie van EZ. Het bedrijf wil deze licentie gebruiken om draadloze spraak- en datadiensten te kunnen aanbieden zonder het aansluitnet van KPN te hoeven gebruiken. KPN mocht niet bieden op de twee wll-licenties die de overheid te vergeven had. Door zijn aanmerkelijke macht in de telecommarkt moet KPN voor elke aanpassing in zijn belpakketten aankloppen bij telecomtoezichthouder Opta.
Ook de kabelbedrijven zijn furieus. Zij zijn door hun dominante positie op de televisiemarkt tot nu toe altijd buiten Digitenne gehouden. Het in Noord-Holland opererende Multikabel gaf in een persbericht te kennen dat het kabelbedrijf in aandelen Digitenne geïnteresseerd is. Het wil via Digitenne consumenten in zogenaamde ‘witte gebieden’ die op dit moment verstoken zijn van een kabelaansluiting via de etherfrequentie van Digitenne toegang geven tot televisie- en radiokanalen. Digitenne heeft op dit moment dertigduizend abonnees. Het kan met zijn huidige dekking 2,7 miljoen huishoudens in Noord-Holland, Den Haag en Utrecht van televisie en radio voorzien.< BR>