Chipreus Intel wordt, net als Microsoft, door zijn concurrenten beschuldigd van het misbruik van zijn monopolitiepositie. De Europese Commissie voert nu een onderzoek over de vermeende bevoordeling van Intel door zeven lidstaten bij het toewijzen van openbare aanbestedingen.
De Europese Commissie onderzoekt in welke mate zeven lidstaten Intel bevoordeelden bij de uitschrijving van aanbestedingen voor computers. Als de overheid daarbij als voorwaarde stelt dat die uitgerust moeten zijn met Intel-processoren, dan benadeelt ze uiteraard concurrenten zoals AMD.
Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Finland, Nederland en België. De Commissie roept hen op het Zweedse voorbeeld te volgen. Dat land werd eerder al door de EC op de vingers getikt omdat een lokale overheid er in een aanbesteding op had aangedrongen dat de gevraagde computers Intel-chips zouden bevatten. De verschillende besturen in Zweden zullen voortaan in hun aanbestedingen niet langer chips van Intel eisen.
Als de zeven landen volharden in hun bevoordeling van Intel, dan dreigt een procedure voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. AMD liet alvast weten verheugd te zijn over het oordeel van de Commissie. Nu processorproducent Intergraph zijn aanklachten tegen Intel heeft geschikt, neemt Intels aartsconcurrent het voortouw in de juridische strijd tegen 's werelds grootste chipleverancier. Intel heeft een marktaandeel van ongeveer 80 procent, terwijl nummer twee AMD zo'n 18 procent van de markt in handen heeft.