Het rapport van Stratix over de gevolgen van uitval van .nl-domeinnamen is gebaseerd op pure fictie. Het ministerie gebruikt de rekensom van deze verzonnen casus om wetgeving voor domeinnaamregistratie op de politieke agenda te krijgen.
Abrupte uitval van internetdomeinnamen die eindigen op .nl zou bedrijven opzadelen met een half miljard euro aan kosten. Aanbieders van internetdiensten zouden één miljoen euro aan inkomsten derven bij falen van het .nl-domeinnamensysteem. Het ministerie van Economische Zaken zet deze kosten, die het zich door onderzoeksbureau Stratix heeft laten voorrekenen, als argument in om wetgeving voor domeinregistratie op de agenda te zetten. Dat dit een puur theoretische exercitie is, krijgt nauwelijks aandacht.
Volgens Ted Lindgreen, directeur van adviesbureau Nlnet Netlabs, dat naast de Sidn, de Ietf en Ripe van advies voorziet, is technische uitval van het .nl-domeinnamensysteem onmogelijk. “Er staan zeven ‘name servers’ in rekencentra in verschillende landen. De kans dat deze het alle zeven tegelijk begeven is nul. Als het plaatsvindt dan ligt waarschijnlijk het hele internet plat.” Volgens hem is dit bestand sinds de start in 1985 nog geen milliseconde uit de lucht geweest. Ook bij een rechter die het gefailleerde Sidn zou eisen om het .nl-bestand uit de lucht te halen kan hij zich niets voorstellen. Het .nl-bestand is bewust in eigendom gegeven van meerdere organisaties om zo’n claim te voorkomen.
Hendrik Rood, auteur van het rapport “Gevolgen van uitval .nl domein” vindt het minder onwaarschijnlijk dat een curator beslag legt op het .nl-bestand. De positie van domeinnamen in het eigendomsrecht is in Nederland volgens hem niet goed gedefinieerd. Hij juicht daarom juist wetgeving op dit terrein toe.< BR>