Nederland heeft haar vooraanstaande positie op het gebied van ict verloren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van The Economist en IBM. In de top 10 keldert ons land van de derde naar de achtste plaats. Denemarken mag zich nju koploper noemen. Scandinavië heeft haar toppositie verstevigd met vier van de top-5 plaatsen, waarbij Zweden daalde en Denemarken daardoor bovenaan kwam.
Het onderzoek werd uitgevoerd door 500 analisten van The Economist Intelligence Unit in de zestig grootste economieën van de wereld.
Dat Nederland het minder goed doet komt omdat andere landen het over het algemeen beter doen en omdat deze landen zich op dit moment sneller ontwikkelen dan Nederland. Ons land verliest op 5 van de 6 hoofdonderdelen van het onderzoek terrein.
Verder wijst het onderzoek uit dat andere landen actiever zijn geweest in het verder ontwikkelen van hun concurrentiepositie op ict-gebied dan Nederland. Gevolg is dat deze landen de toppositie van Nederland hebben overgenomen.
“Wil Nederland überhaupt nog tot de koplopers blijven behoren dan is actie nodig. Met name op het gebied van wettelijke en bestuurlijke randvoorwaarden is dit hard nodig: het onderzoek geeft bijvoorbeeld relatief lage scores voor overheidsinvesteringen in wettelijke regelingen rondom internet transacties”, zo zegt Frans Bentlage van IBM Business Consulting op het gebied van overheid en strategie.
Volgens Bentlage heeft Nederland nadrukkelijk de wens om zich te afficheren als kenniseconomie, maar juist op dat gebied schieten we duidelijk te kort. “Nederland zou er juist goed aan doen duidelijker te kiezen voor bepaalde thema’s en in die thema’s proberen uit te blinken. Ook zou de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven beter moeten worden afgestemd”, zegt Bentlage.
Reeds vorig jaar waren de conclusies uit het onderzoek dat Nederland zich snel verder zou moeten ontwikkelen om bij te kunnen blijven op het gebied van e-business en e-government. Er werd toen al voor gewaarschuwd dat Nederland haar uitstekende uitgangspositie op het gebied van 'e-readiness' wel eens zou kunnen verliezen.
Op zich heeft ons land nog steeds een goede uitgangspositie. Nederland is nog in de top 10, waarbij met name de 'algemene aantrekkelijkheid voor het bedrijfsleven' hoog scoort. Daarnaast is de 'connectivity en technologische infrastructuur' een van de sterkere punten. Nederland benut deze goede randvoorwaarden echter onvoldoende om een grote sprong voorwaarts te maken, aldus het onderzoek van IBM en The Economist Intelligence Unit (EIU).