Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Willen we een deltaplan glasvezel?
Willen we een deltaplan glasvezel?
… liever niet. Volgens KPN-baas Ad Scheepbouwer kunnen de investeringen voor een nationaal glaswerk niet door één partij worden opgebracht. Hij wil daarom samen optrekken met de kabelbranche en bovendien de overheid laten meebetalen aan een nationaal glasvezelnet. Dus wat doe je als topman van het voormalige staatsbedrijf? Je laat het woord ‘deltaplan’ vallen. Dat maakt altijd wat los in Den Haag. Vervolgens stel je dat de overheid een visie ontbeert; tenslotte laat je de kreet ‘kenniseconomie’ vallen. Tien tegen één dat je gehoord wordt in Den Haag. Zo ging het tot een paar jaar terug. Nu niet meer. Gelukkig.
Evenmin als de kabelbranche loopt het kabinet warm voor Scheepbouwers deltaplan. In de binnenkort te verschijnen ‘breedbandnota’ zal staan dat de overheid zijn handen af houdt van de netwerkinfrastructuur. Dat lijkt me verstandig. De telecomsector is één van de weinige sectoren waarin privatisering heilzaam heeft gewerkt. Waarom dan nu weer pleiten voor een nationaal glasvezelnet?
Het is bovendien een foute discussie, een typische techneutenbenadering: laten we eerst de infrastructuur regelen, dan komen de diensten (kenniseconomie!) vanzelf. Dat verhaal kennen we nu wel. De waarheid is anders. Er zijn op dit moment helemaal geen capaciteitsproblemen. De marktsector kan de vraag naar capaciteit uitstekend aan. Kabel en adsl kunnen nog worden opgeschaald tot 10 Mbit. Het grootste deel van de backbones van kabel en telco’s is al verglaasd. In de stedelijke centra ligt glasvezel binnen een straal van 500 meter van de meeste huizen. Meer capaciteit naar de huizen komt er vanzelf wel als aantrekkelijke nieuwe diensten een vraag creëren. De capaciteit komt op termijn wel met de dienst mee. Er is geen urgentie daar op korte termijn miljarden in te pompen.
Glasvezel naar elke woning is natuurlijk een ideale oplossing. Maar de grote vraag is natuurlijk wanneer daarin moet worden geïnvesteerd. Laat het aan de markt over en neem er de tijd voor, zou mijn advies aan Den Haag zijn. Ik doe het maar even zo, want ik ben niet uitgenodigd voor de commissie breedband.
Er is geen urgentie, wat KPN ook met de term Deltaplan suggereert. De aanleg van een glasvezelnet kan pragmatisch over een lange periode worden ingepland. Eerst in nieuwe wijken en herstructureringsgebieden. Lokale overheden kunnen vervolgens worden opgepord om bij graafwerkzaamheden vast holle buizen in de grond te leggen, waar later de glasvezel door kan worden geschoten. Er is tijd genoeg de resultaten van experimenten als ‘Fiber to the home’ (CAI Westland) of Ethernet to the home (Essent) af te wachten. Overeenkomsten voor gezamenlijke aanleg van glasvezel kunnen zinvol zijn, maar de overheid hoeft daarin niet te participeren. Voorwaarden scheppen is voldoende, zoals het wegnemen van belemmerende regelgeving (het graafrecht!), kwaliteitsborging en standaardisatie. Zo gaat het ook in de mobiele markt.
Een goede infrastructuur is belangrijk voor het functioneren van de economie, maar met de huidige faciliteiten kan Nederland de concurrentie met het buitenland aan. Er is nog niet een begin van een vraag naar breedbanddiensten die een massale verglazing van de ‘laatste mijl’ naar de particuliere woningen nodig maken.
Waar zijn de aantrekkelijke applicaties en diensten om die razendsnelle netwerken te belasten? Beeldtelefonie, antwoordt Fred Kappetijn, in een gepubliceerde ingezonden reactie op een eerdere sceptische noot van mij over dit onderwerp. Dat zou ik ook zeggen, als ik – zoals hij – investeerder was in de Eye Catcher beeldtelefoon van Eckart Wintzen. Maar laat ik hem uit de droom helpen: op beeldtelefonie zitten weinig mensen te wachten.
Zinnige breedbandtoepassingen: daarmee kan Nederland zich onderscheiden. De overheid kan zijn schaarse middelen beter investeren in innovatieve breedbanddiensten dan in infrastructuur, bijvoorbeeld in toepassingen voor zorg, veiligheid en welzijn. Daar kan Nederland als kennisland wél mee scoren.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.