Net als elke zichzelf respecterende analist legt de Yankee Group in zijn visie op de technologische impact van het jaar 2004 zijn eigen accenten. Eén ding lijkt echter alle analisten te fascineren: rfid (radio frequency identification).
Ook Yankee Group besteedt veel aandacht aan rfid-technologie. Wal-Mart en Justitie lijken in de VS de motoren te worden van een verregaande uitwisseling van gegevens tussen leveranciers en klanten met behulp van rfid. Met die mening staat de analist voorlopig wel alleen, want de andere analisten zien rfid vooralsnog als een hype die veel technische hindernissen moet nemen voordat het werkbaar wordt.
Het is overigens de enige technologie waarover het bureau, net als Gartner en IDC Research, een uitgesproken mening heeft die afwijkt van de andere analisten. De accenten die de groep verder legt, zijn weinig vergelijkbaar met andere voorspellingsrapporten.
Avonturieren
Yankee Group begint zijn vooruitblik met de scherpzinnige opmerking dat cio’s (chief information officers) nu hetzelfde resultaat moeten bereiken met 30 tot 45 procent minder middelen. Dat leidt tot of ‘burnout’, of avonturieren met technologie. Volgens de analist kiezen nogal wat cio’s voor dat laatste, daarin gesteund door leveranciers die de trend herkennen en er handig op inspelen door gewaagde oplossingen aan te bieden. Daardoor zullen ondernemingen de komende drie jaren vooral denken aan webservices en portalen (die ze dan wel anders zullen noemen) om hun bestaande infrastructuur zo goed mogelijk tot het uiterste te benutten. Nieuwe architecturen en infrastructuur zullen slechts langzaam aan de man worden gebracht.
Een trend die Yankee Group scherp in het oog houdt, is de transitie naar Linux. De analist stelt dat Linux een heleboel verborgen kosten met zich meebrengt, onder meer uitwisseling met andere systemen en vooral de zwaar onderschatte trainingskosten. Verder betrekt dit bureau ook verzekeringskosten in het kostenplaatje. De redenering daarbij is dat veel Linux-leveranciers geen sterke waarborgen of schadevergoedingsregelingen opnemen in hun contracten voor het beveiligen van servers. Dat verplicht de koper tot het zich indekken met ‘gewone’ verzekeringen, die de kosten van een Linux-operatie verhogen. Yankee Group stelt zelfs onomwonden dat Linux even duur en oninteressant zou kunnen zijn als Microsofts ‘volume licensing’-contracten.
Dat effect zal versterkt worden door het feit dat nogal wat traditionele leveranciers hun dalende inkomsten trachten te compenseren door aantrekkelijkere pakketten aan te bieden: een verlengde waarborg, betere licentievoorwaarden, gratis training en ondersteuning, enzovoort. Yankee Group concludeert echter niet dat Linux erop achteruit zal gaan. De enige conclusie die de analist trekt is dat kopers de verborgen kosten moeten gaan onderkennen.
Massaal
Tegenover de vooral financiële nadelen van Linux plaatst Yankee Group ‘gridcomputing’ ofwel roosterrekenen, dat kostenverlagend zal werken. Het verlaagt kosten omdat processen worden uitgespreid over verschillende bestaande machines, waarbij de prestaties verbeteren zonder dat snellere processoren nodig zijn.
Het analistenbureau ziet ondernemingen roosterrekenen steeds vaker gebruiken voor zakelijke toepassingen, waarbij de verwerkingsbehoeften voor het massaal verplaatsen van data aanzienlijk zijn. In 2003 was roosterrekenen nog een marginale markt met 7 procent aandeel. Dat zou verdubbelen in 2004. Voorheen gebruikte vooral de academische wereld roosterrekenen. Daar is de ervaring ermee dan ook groot. Yankee Group waarschuwt dat netwerkintegriteit een kwetsbaar punt wordt voor bedrijven die zich ermee willen inlaten.
Hoewel je zou verwachten dat de analist aan het toenemen van roosterrekenen ook een groeitrend koppelt wat betreft de verwerking van gegevens, doet hij dat niet. IDC Research en Gartner deden dat wel, en dat maakt de groei van roosterrekenen plausibel, maar zij hadden het daar nauwelijks over. Toch moet ook Yankee Group indirect vinden dat de hoeveelheid gegevens opnieuw zal exploderen, want de vooruitblik staat bol van de verwijzingen naar webtoepassingen, mail en portalen.
De analist gelooft dat het woord ‘portaal’ langzaam uitsterft. De klant zal geen onderscheid meer kunnen maken tussen de rijke webinterfaces van leveranciers als Oracle, SAP, BEA, IBM, Sun en Peoplesoft, en de traditionele cms’en (content management systeem) en intranetsystemen. De toepassingen die het bureau bespreekt zouden dit jaar ook webvergaderen en im (instant messaging) bevatten. Het waarschuwt vooral voor de veiligheidsrisico’s die het gebruik van deze technologieën met zich zal meebrengen.
Beveiligingsnachtmerrie
Vooral im krijgt aandacht. Yankee Group stelt dat de veiligheid van gegevens en netwerken één van de drie topprioriteiten wordt voor it-managers. Vooral in bedrijven met honderd of meer werknemers dreigt im een beveiligingsnachtmerrie te creëren. In 2003 communiceerden de meeste werknemers met consumentenversies van im-clients als AOL, MSN en Yahoo. It-managers moeten zich ervan bewust zijn dat im niet meer weg te denken valt uit het bedrijfsleven en dat zij stappen moeten ondernemen om het in- en uitgaande verkeer te beveiligen en te beheren. De analist wijst daarbij op het gevaar van oneigenlijk gebruik van im door werknemers die zich niets aantrekken van de bedrijfsregels.
In datzelfde kader verwijst dit bureau uitgebreid naar de plaag van spam. Leveranciers als McAfee, Sophos, en Trend Micro zijn volgens de analist van plan de zuivere spamfilterleveranciers frontaal aan te vallen. Zuivere filterleveranciers als Postini, Cloudmark en Ciphertrust ziet Yankee Group wel overleven, mits ze hun prijzen verlagen, maar kleinere leveranciers zullen sneuvelen. De analist voorziet namelijk een 60 procent consolidatie van de mailfiltermarkt met de anti-spamleveranciers. Die komt net op tijd, want spamfiltering wordt een absoluut vereiste voor de komende jaren.
Mail blijft ook zorgen voor een grote behoefte aan opslag. Het analistenbureau ziet 2004 als een overgangsjaar voor de markt van netwerkopslag. Dat komt vooral doordat ‘fibre channel’ switchpoorten 35 tot 40 procent goedkoper worden door grotere concurrentie tussen Cisco, Brocade en McData. Verder stelt de groep dat glasvezeltechnologie de hete adem zal voelen van ip/iscsi doordat sommige klanten prototypes gaan draaien of het zelfs al vroeg in productieomgevingen zullen inzetten. De analist ziet iscsi een aantrekkelijk alternatief worden voor glasvezeltechnologie omdat het aantrekkelijk geprijsd is.
Randtoepassingen
Ook in de servermarkt ziet Yankee Group opnieuw groei in 2004. De concurrentie tussen IBM, HP, Dell en Sun wakkert aan, en de servermarkt in het algemeen zal groeien met 8 tot 10 procent. Vooral aan de onderkant van de markt en in de markt van de serverbladen (blade servers) ziet de analist groei. Bovendien ziet hij de leveranciers sterkere strategieën onthullen voor servermanagement, waarbij een aantal in de hardware geïntegreerde componenten moet zorgen voor een beter beheer van de serverinfrastructuur, een geavanceerdere partitionering, verdeling van de belasting (load balancing) enzovoort.
Verder ziet Yankee Group groei op de markt van ‘edge performance’, de meting van de ervaring van de eindgebruiker. Die markt zal verdubbelen. ‘Edge performance’ staat nog in de kinderschoenen. Het gaat om ‘agents’ die op eindgebruikerapparatuur worden geïnstalleerd (schootcomputers, pc’s en ip-telefoontoestellen) en daar gegevens verzamelen over de prestaties van toepassingen of de kwaliteit van de transmissie. Volgens de analist levert deze groep van producten zulke grote voordelen dat de markt meteen in grootte verdubbelt.
Het bureau concludeert tot slot dat traditionele toepassingscategorieën het voorlopig wel gehad hebben. Organisaties zullen in 2004 vooral investeren in randtoepassingen, waaronder de analist alle toepassingen verstaat die browser- of machine-gebaseerde invoer vereisen van een klant of leverancier. De markt voor die toepassingen groeide in 2003 met 70 procent en Yankee denkt dat die trend zich zal doorzetten. De analist gelooft dat Oracle, SAP, Peoplesoft en andere traditionele softwareleveranciers zullen moeten inspelen op deze trend, maar vermeldt er niet bij of deze leveranciers met dit soort toepassingen bezig zijn.
Topprioriteit
Die ‘edge of the enterprise’-technologie is wat anderen ‘colaboratief toeleveringsketenmanagement’ (cscm, collaborative supply chain management) noemen. Rfid is daar een belangrijk onderdeel van. Yankee stelt dan ook dat bedrijven in 2004 van uccnet-datasynchronisatie een topprioriteit moeten maken. Hoewel dit nog allemaal verre van volwassen is, gelooft Yankee toch dat ondernemingen nu al moeten plannen en datasynchronisatie moeten zien als een lange termijn strategie. Immers, leveranciers van de systemen die daarvoor worden ingezet zullen met hun producten nog een tijd lang cirkelen rond veranderende standaarden en lange termijn doelstellingen wat betreft prijs- en promotie-synchronisatie.
De komende twee jaar denkt de analist dan ook dat bedrijven die zich met voorlopige oplossingen hebben tevreden gesteld grote inspanningen zullen moeten doen en hun aangepaste systemen zullen moeten migreren naar een volwaardig systeem om hun totale eigendomskosten (tco, total cost of ownership) in de hand te houden en de voordelen te kunnen proeven van cscm. De andere ondernemingen zullen wel volop van de voordelen van uccnet-gecertificeerde integratie en catalogusbeheer kunnen genieten.< BR>