The Triple A Company steekt Citrix naar de kroon met zijn software die het mogelijk maakt om overal ter wereld via een portaal toegang te krijgen tot je werkplek. Technisch directeur Twan Deibel: “Het enige dat je nodig hebt, is een internetaansluiting en Internet Explorer.”
|
Het idee komt van vier ‘oudere jongeren’ met wie Deibel in 2001 een bedrijf oprichtte, Itact. The Triple A Company is het handelshuis, terwijl Itact de fabriek is van de technologie. “We wilden destijds een concept bedenken op basis van Microsoft-technologie. Die biedt een globale infrastructuur. Wij wilden daarover informatie kunnen ontsluiten. Daarvoor hebben we een middel bedacht. Microsoft heeft zijn Sharepoint Server. Die gebruiken wij als medium. Voeg daaraan Internet Explorer en een ‘plugin’ toe en je hebt een digitale desktop.”
Een bedrijf laat de software op zijn server implementeren. Van Wingerden: “Dat kost een paar dagen.” Vervolgens kan de onderneming per werknemer en per applicatie de toegang bepalen. Medewerkers kunnen dan overal ter wereld toegang krijgen tot die applicaties en informatie waarvoor zij geauthoriseerd zijn.
Niet alleen Microsoft is partner van The Triple A Company. Van Wingerden: “Een internetverbinding kan via een vaste lijn, adsl of mobiel lopen. In de eerste twee gevallen zijn er vreselijk veel aanbieders. In het laatste geval zijn dat er minder. Vodafone heeft een groot gprs-netwerk, dus dat is voor ons een aantrekkelijke partner.” De bandbreedte van gprs is klein, zo’n 2 tot 4 Kb. Deibel: “De bandbreedte die wij nodig hebben voor het portaal is ook klein, ongeveer 12 tot 13 Kb. Dat is aanzienlijk groter dan de gprs-bandbreedte, maar als je ergens in de wereld zit en beschikking wilt hebben over alles wat thuis op de server staat, kan dat wel.”
Besparen
Een voordeel van de software is dat bedrijven enorm kunnen besparen op dure Citrix-licenties. Daarnaast neemt het een deel van de it-afdeling werk uit handen. Het is zelfs mogelijk om alles in een datacentrum te laten beheren, waardoor een bedrijf zich van zijn hele it-afdeling kan ontdoen. Van Wingerden: “Het is een transformatie van de it-afdeling; van helpdesk naar informatievoorziening. Het betekent het einde van het brandjes blussen; it wordt weer een vak.”
De technologie is bruikbaar voor ieder bedrijf dat gebruik wil maken van ‘server-based computing’. “Het maakt niet uit of een bedrijf tien of tienduizend mensen in dienst heeft. Ook de branche maakt niet uit. Als informatievoorziening maar belangrijk is”, aldus Deibel. “Het is geen hogere wiskunde. Innovatie gaat niet perse over iets nieuws. Innovatie ligt op het kruispunt van uitvinding en inzicht. Dat is wat wij hebben gedaan. We maken gebruik van standaard componenten, maar hebben die gecombineerd tot iets nieuws.”
Geen Linux
Het geheel draait via de Terminal Server Client van Microsoft. “Voor de beveiliging zijn er keuzes. Het is altijd 128-bits versleuteld, maar een klant kan ervoor kiezen om het daarnaast over de ssl-poort (443) te laten lopen. Deze wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld internetbankieren”, legt Deibel uit. “Verder kan je kiezen voor authenticatie via smartcards. De huidige infrastructurele beveiliging van een bedrijf blijft daarnaast gehandhaafd.”
Aangezien de technologie gebaseerd is op Microsoft, draait de software op Intel of AMD. Linux wordt niet rechtstreeks ondersteund. Deibel: “Absoluut niet. Bij Linux is geen sprake van standaard componenten, dus daar kunnen wij niets mee.” Andere platformen dan Windows worden niet ondersteund, maar zijn wel toegankelijk zolang de Terminal Server op dat platform kan draaien.< BR>