Tot nu toe is er in de anti-spamwet alleen een verbod gepland op ongevraagde mailreclame aan consumenten. Brinkhorst blijft bij zijn standpunt dat zelfregulering het spamprobleem bij bedrijven moet oplossen, om geen vertraging op te lopen bij de invoering van de antispam-wet.
Vorige week woensdag nam minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst in een debat met de Tweede Kamer de motie van Pvda-kamerlid Martijn van Dam en CDA-er Joop Atsma over. Daarin stellen zij voor het onderscheid tussen rechtspersonen ofwel bedrijven en natuurlijke personen ofwel consumenten in de nieuwe regels op te heffen. Van Dam had in eerdere debatten over spam in de Tweede Kamer er al op gehamerd dat met dit kunstmatige onderscheid het spamprobleem bij bedrijven straks niet aan te pakken is. Hij wist nu een kamermeerderheid te organiseren, doordat het CDA zich bij hem aansloot. Van Dam en Atsma stellen in hun motie dat de minister voor deze gelijke behandeling eventueel de wet wil aanpassen.
Zover wil Brinkhorst alleen niet gaan, ook al heeft hij de motie van de twee kamerleden overgenomen. Hij wil hooguit nieuwe maatregelen nemen door te schuiven met de afbakening tussen rechtspersonen en natuurlijke personen. Daarnaast verwacht de minister goede resultaten te boeken uit het overleg met internetaanbieders, dat op korte termijn plaatsvindt. Tot nu toe heeft Brinkhorst bij de invoering van de nieuwe anti-spamwetgeving aangegeven niet teveel uit de Europese pas te willen lopen. Hij wil de wet zo snel mogelijk door de Eerste Kamer goedgekeurd zien. Bij een aanpassing van de wet zou de Tweede Kamer zich nogmaals over dit onderwerp moeten buigen.
Uitstel van de wet kan de regering helemaal niet gebruiken. Nederland kreeg deze week formeel een waarschuwing van de Europese Unie dat het haast moet maken met invoering van de anti-spamwet. Nederland wordt na de zomer voorzitter van de EU en zou een modderfiguur slaan als de anti-spamwet nog steeds niet van kracht is.< BR>