Als de overheid een visie ontwikkelt met betrekking tot het wegen- en waternet, waarom dan niet geïnvesteerd in data? Die vraag stelde KPN topman Ad Scheepbouwer gisteren tijdens het breedbanddebat van het Platform Nederland Breed.
KPN introduceerde vorig jaar om onder de noemer Deltaplan Glas het plan om samen met de kabelsector een gezamenlijke glasvezel infrastructuur aan te leggen voor internet, televisie en radio. Liefst met overheidssubsidie. De kabelsector is mordicus tegen. Die vindt dat de reeds aanwezige infrastructuur nog jaren meekan.
Scheepbouwer vindt het echter niet verstandig als de huidige versnippering blijft voortbestaan. "Iedereen is los van elkaar aan het investeren, terwijl gebieden die niet meteen commercieel rendabel zijn achterblijven. We leggen wel een Betuwelijn of een tweede Maasvlakte aan omdat we dat belangrijk voor onze economie vinden. Waarom doen we dat dan niet met data?"
De kabelsector zette gisteren toch weer voorzichtig de deur op een kier. Kosten delen bij de aanleg van glasvezel zou eventueel nog wel kunnen, suggereerde Steven van Eijck, voorzitter van het Platform Nederland Breed. "Dan willen wij wel toegang tot de kabel", reageerde Scheepsbouwer onder hoongelach van de zaal.
Wim Dik, oud KPN directeur en tegenwoordig voorzitter van Raad van Commissarissen van kabelbedrijf Casema, wil graag zien dat de overheid het breedbandbeleid actief ondersteunt. "Van ons hoeft de overheid geen glasvezel in de grond te stoppen, maar ze zouden wel als klant diensten kunnen afnemen. Als de vraag door de overheid groeit, neemt het aanbod vanzelf toe."
Patrick Morley, interim directeur van Kenniswijk, pleitte zelfs voor een gefaseerde invoering van glasvezel tot aan de woning. "We moeten kunnen experimenteren, anders doen we te weinig ervaring op."
Bert Mulder, directeur van de InformatieWerkplaats in Den Haag, stelde dat zijn gemeente veertig miljoen euro per jaar kan besparen "als je de mensen thuis laat werken". Maar daar is op termijn veel breedbandcapaciteit voor nodig. "De eerstkomende vijf tot acht jaar kunnen we toe met wat we hebben, daarna toch echt niet meer." Ook de woningbouwsector heeft behoefte aan duidelijkheid, aangezien woningen voor een periode van veertig jaar toekomstvast gebouwd worden.
Eind maart liet Mark Frequin, directeur post en telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken, op een congres in Amsterdam echter al weten dat de overheid niet actief zal investeren in glasvezel. Dat vond Frequin geen taak voor de overheid. Gisteren voegde hij daar nog aan toe dat de overheid wat hem betreft ook geen hoofdafnemer van diensten wordt. "Dat komt op mij over als risicodekking. Als er geen reële vraag vanuit de markt komt, gaat het echt niet lukken." Wel wil de overheid experimenten ondersteunen en met wetgeving concurrentie stimuleren.
Roel Pieper, die deel uitmaakt van een commissie die in september een advies over breedband moet uitbrengen, pleitte echter weer voor een actievere overheid. "Laten we goed kijken wat er in Zuid Korea en de VS gebeurt en dat zoveel mogelijk kopiëren"
Kabeladviseur in ruste Peter Jelgersma herinnerdel er nog maar eens aan "dat er momenteel nauwelijks sprake is van concurrentie op de kabel". Voor televisie moet je nog altijd bij de kabel zijn, want KPN levert het niet.
Ad Scheepmaker waarschuwde dat technische ontwikkelingen altijd veel sneller gaan dan men vermoedt. "Ooit hielden we rekening met een maximum van 1 miljoen mobiele bellers. Het zijn er tien miljoen geworden. Ook internet is veel sneller gegroeid dan we dachten. Met glasvezel zal het niet anders gaan."
Het debat is als audio te beluisteren bij de website van het Platform Nederland Breed.
De realiteit is, dat anno 2004 voor een deel van de bevolking kabel-tv en ADSL domweg onbereikbaar zijn, omdat het commercieel niet interessant genoeg zou zijn voor de kabelaars en KPN om aan te leggen. KPN verweert zich door te stellen dat slechts 3% van de Nederlanders geen ADSL kan krijgen. Breedband aanbieden aan de overige 97% levert blijkbaar wél geld op.
Het lijkt me daarom niet meer dan redelijk, dat KPN die 3% nu nog breedbandlozen op de koop toe neemt, desnoods met enige dwang van de overheid. Overheid en bedrijfsleven, zoals banken, gaan er immers al vanuit dat iedereen zijn zaakjes via mail en web regelt.
Het kan niet zo zijn, dat een minderheid digitaal/maatschappelijk gehandicapt wordt, alleen maar omdat ze in de polder wonen. De overheid heeft het monopolie van KPN op het telefoonnetwerk altijd beschermd en gaat ook over de vergunningen van kabelaars. Laat die overheid dan ook dit netjes regelen. Voor KPN is het geen grote aderlating, maar andersom zijn burgers volledig afhankelijk van wat zij aanbieden.