Novell begeeft zich meer en meer op het open broncode-pad. “We willen meer teruggeven aan de open source-gemeenschap dan we nemen”, belooft ceo Jack Messman. Zijn bedrijf heeft eind vorige week Hewlett-Packard gewonnen voor zijn Linux-desktopinitiatief. Bovendien gaat IBM Novells Linux-distributie leveren op zijn servers.
|
Tijdens Brainshare bleek wel dat een samenwerkingsverband in de maak was. Enkele dagen later kwam het nieuws dat HP wereldwijd de Linux-desktopuitvoering van het door Novell overgenomen Suse gaat voeren.
De twee hadden al een overeenkomst voor de levering van Suse Linux op HP’s servers. Novell heeft nu een zelfde contract gesloten met IBM. Die computerleverancier voorziet alle vier zijn serverreeksen van de Enterprise-uitvoering van Novells Linux-distributie (Suse). Dit betreft de servers: xSeries (met Intel-processoren), iSeries (AS/400, met IBM’s Power-processoren), pSeries (RS/6000, eveneens met IBM’s Power-processoren) en zSeries (S/390-mainframes). Daarnaast rust IBM ook zijn serverbladen (blades) uit met de Suse-distributie.
Statisch
Naast het op Brainshare uiteengezette desktopinitiatief zet Novell ook sterk in op de servermarkt. Dat doet het niet alleen met het eigen Netware, maar ook met Linux. Op termijn stapt de softwareleverancier over naar de Linux-kernel. “We blijven de Netware-kernel wel ondersteunen, maar die zal op termijn statisch zijn en dus niet meer de nieuwste ontwikkelingen in zich krijgen”, legt cto Alan Nugent uit.
Hij is positief gestemd over de toekomst voor de vele hardware-versies van Suse. “Het is een lange lijst en dat was mede een reden voor de overname van Suse.” Nugent legt uit dat de vele hardwareplatformen waarop de Linux-distributie draait geen ondoenlijk ontwikkel- en ondersteuningskarwei vormen.
“Suse gebruikt sinds drie jaar een eigen productieproces en een pakket ontwikkelhulpmiddelen die echt fantastisch zijn, beter dan alles wat ik in dertig jaar ict heb gezien. Autobuild kan in zes uur een compleet nieuwe uitvoering compileren, dus mét nieuwe code erin.” Suse werkt met een universele codebasis die na compilatie pas hardware-specifiek is. “Ximian heeft een soortgelijk hulpmiddel, Build Buddy, maar dat is voor applicaties boven op de distributie.”
Intolerant
“We hebben een Open Source Review Board die kijkt wat we hoe vrijgeven”, zegt de technisch directeur. “Daar moet je namelijk voorzichtig mee omgaan; de open broncode-gemeenschap is nogal intolerant tegenover het ‘open sourcen’ van oude, niet-strategische code en het vrijgeven van slordige code. Niet dat wij slordige code hebben, maar als je een product hebt dat gedurende jaren is ontwikkeld en bijgesteld wil je wel eens code hebben die niet de meest elegante is.”
Nugent benadrukt dat Novell niet alleen client-software vrijgeeft, zoals iFolder vorige week, die dan afhankelijk is van gesloten, commercieel verkrijgbare serversoftware. Het bedrijf zal echter niet zo ver gaan dat het zijn complete serverportfolio openstelt. Ondanks uitspraken van Messman dat het besturingssysteem tegenwoordig een basisproduct is, ziet Novell er geld in, naast het bieden van applicaties erbovenop en dienstverlening eromheen, juist ook door partners.
Alternatieve route
Dat ‘ecosysteem’ moet eind dit jaar een impuls krijgen met de komst van de zevende versie van Netware. Die draagt dan de naam Open Enterprise Server en draait op de Netware- of de Linux-kernel. Gebruikers krijgen daarmee de keuze, stelt Messman. Voor Linux-gebruikers (Suse en Red Hat) biedt het bedrijf de Netware-diensten als op zich staande software. Versie 2.0 van die Nterprise Services komt binnenkort uit, maar is dan geen tussenstap meer op weg naar de Linux-kernel; het is nu een alternatieve route voor gebruikers.
Stone en Nugent stellen dat een derde versie nog wel mogelijk is, maar dat dit geheel afhankelijk is van de marktvraag. “In 2.0 is bijna alle functionaliteit van Netware al opgenomen. Het belangrijkste wat ontbreekt is NSS (Novell Storage Services) en dat is vooral van belang voor grote opslagsystemen en clusters”, aldus Stone. “Natuurlijk hebben we liever dat klanten helemaal overstappen naar de Open Enterprise Server”, geeft hij toe.
Nugent licht toe dat de Netware-diensten en het aanstaande serverbesturingssysteem dezelfde codebasis hebben. Een eventuele derde versie van de Nterprise Services zou daardoor makkelijk zijn, aldus de cto. Die software zou tevens op Red Hat draaien. “We zullen het niet optimaliseren voor een specifiek platform, zoals onze eigen distributie. Dat conflicteert met de open broncode-gedachte.”
Verder missen Novells Linux-producten het veelgeroemde stabiele bestandssysteem van Netware. Op Brainshare is een demonstratie gegeven waarbij een netwerk-directory op afstand werd gekoppeld aan een Linux-systeem. Volgens Stone is dat een indicatie van het ontwikkelwerk dat Novell nu verricht voor Linux. Hij bevestigt echter niet ronduit dat Nwfs naar het open broncode-besturingssysteem wordt overgezet.< BR>