Een aantal grote Nederlandse bedrijven overweegt delen van hun it-afdelingen te ‘verplaatsen’ naar het buitenland, zoals eerder in deze krant te lezen viel. Dat het daarbij niet gaat om incidenten, maar om een wereldwijde trend werd duidelijk toen onderzoeksbureau Gartner onthulde dat in de komende zes jaar een kwart van de ict-arbeidsplaatsen verdwijnt naar offshore-landen. Voor Nederland betekent dit wellicht een verlies van vijftigduizend arbeidsplaatsen.
Al vorig jaar, tijdens een congres van Computer Associates, maakte de Amerikaanse oud minister van Buitenlandse Zaken Kissinger zich grote zorgen over deze ontwikkeling, en repte zelfs van een “bedreigende situatie”. Hij vond het met name zo zorgwekkend, omdat het bij deze trend “niet alleen meer gaat om laaggeschoolde werknemers en productiewerk, maar zelfs om werk voor hoog opgeleide professionals, zoals programmeurs”. De grijze eminentie kon zich niet voorstellen dat als westerse landen nog slechts werk hebben in de service-sector, op de lange duur een concurrerende economie kunnen hebben. “Het is belangrijk een sterke middenklasse te hebben die ook geld verdient in andere branches dan de dienstensector.”
Kissinger krijgt de laatste dagen bijval van de democratische presidentskandidaat Kerry, die bij wet het verhuizen van arbeidsplaatsen wil verbieden. Beide heren geven hiermee blijk van weinig historisch besef. De trend arbeidsintensief werk te verplaatsen naar landen waar de lonen lager zijn, begon al voor de helft van de vorige eeuw. De situatie is wellicht ook niet zo bedreigend als de kille cijfers doen vermoeden. Allereerst stelt ook Gartner dat er in het Westen banen bij blijven komen, maar dat zullen functies zijn die meer toegevoegde waarde bieden dan de banen die verdwijnen.
Daarnaast is de situatie van de mensen die in India achter de computer zitten niet te vergelijken met hun (minderjarige) collega’s in de fabrieken. Nu al stijgen de salarissen in de it daar fors. Ten slotte is in Nederland nog steeds productiewerk te vinden, zoals de autofabriek in Born en verschillende scheepswerven. Die hebben de wereldwijde banenvlucht overleefd door extreem flexibel te werken. Wellicht kan de ict-branche daar een voorbeeld aan nemen.< BR>