Het wordt steeds drukker bij het Amsterdamse internetknooppunt Ams-ix. De internethub introduceert volledig optische switches om aan de groeiende capaciteitsvraag van de aangesloten bedrijven te kunnen voldoen.
|
Ook het aantal op de Ams-ix aangesloten bedrijven zit in de lift. Nu ligt dat aantal op 185, die gezamenlijk via ongeveer 260 poorten op de infrastructuur van het knooppunt aangesloten zijn. Een jaar terug waren dat er 120, die via 170 connecties op het knooppunt aangesloten waren.
De Ams-ix-infrastructuur bestaat uit vier grote switches, die in drie verschillende datacentra verspreid over Amsterdam staan en via redundante glasvezelverbindingen aan elkaar geknoopt zijn. Bedrijven plaatsen in de computerruimte hun eigen netwerkapparatuur en sluiten deze op de poort van een Ams-ix-switch aan. Al het netwerkverkeer dat ze uitwisselen met andere aan de Ams-ix geconnecteerde bedrijven wordt via een router en een switch van Ams-ix doorgeschakeld naar het doelnetwerk.
Gesloten beurzen
De Ams-ix is een vereniging, waarvan de aangesloten bedrijven lid zijn. Elk lid heeft ongeacht zijn omvang of belang hetzelfde stemrecht. De Engelse term ‘peer’, waarmee de uitwisseling van internetverkeer vaak aangeduid wordt, verwijst naar deze status. Planet Internet heeft bijvoorbeeld een peering-afspraak met Rtlimedia om het verkeer bestemd voor elkaars netwerk met gesloten beurzen af te wikkelen. Beide internetaanbieders hebben voordeel bij deze overeenkomst omdat ze geen kosten aan derden voor het afleveren van dit netwerkverkeer hoeven te maken. Leden betalen alleen voor de aansluiting op het knooppunt een maandbedrag afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. “In de praktijk zul je zien dat vooral gelijkwaardige leden van de Ams-ix deze uitwisseling met elkaar overeenkomen, want een carrier of groot telecombedrijf wil de netwerkcapaciteit die het verkoopt aan kleinere internetaanbieders niet kwijt”, legt Job Witteman, algemeen directeur van de Ams-ix, de logica van het internetknooppunt uit.
|
Optisch schakelen
Daarnaast is er in de nieuwe opzet een volledige optische switch geïntroduceerd. De door de Amerikaanse leverancier Glimmerglass geleverde switches schakelen in de nieuwe opzet het netwerkverkeer volledig optisch door, zonder vertaling van lichtpulsen uit de glasvezel naar elektrische signalen zoals nu gebruikelijk is. Een aan de Glimmerglass aangesloten glasvezelkabel is één op één door te zetten op een willekeurige andere vezel doordat het licht uit de kabels via een spiegeltje in de switch rechtstreeks doorgekaatst wordt naar de andere verbinding. In totaal zijn er 64 glasvezelverbindingen op de optische switch aan te sluiten.
|
Ook verwacht de Ams-ix bij de aansluiting van andere actieve componenten op dit nieuwe onderdeel in het netwerk nog de nodige kinderziektes uit actieve componenten van andere fabrikanten te moeten halen. Naast de eigen switches wil de Ams-ix in de toekomst ook leden, die via een zware verbinding aan het knooppunt willen hangen, rechtstreeks op de optische switch aansluiten. De eerste provider die aangegeven heeft behoefte te hebben aan zo’n connectie is Surfnet. Dit Nederlands netwerk voor universiteiten, hogescholen en onderzoekinstellingen wacht op een 10 Gbps verbinding bij Ams-ix.
Nieuwe doelgroepen
De populariteit van de Ams-ix groeit sterk. Sinds het begin, halverwege de jaren negentig, hebben vooral op de Nederlandse markt opererende internetaanbieders, later gevolgd door carriers en telecombedrijven aansluiting bij het knooppunt gezocht. De nieuwe aanwas komt voor een belangrijk deel uit nieuwe doelgroepen. Zo maken steeds meer buitenlandse internetaanbieders de overstap naar Amsterdam om hun klanten door uitwisselingscontacten met Nederlandse collegabedrijven beter te bedienen. Ook bedrijven die informatie voor internet leveren als mediabedrijven en leveranciers van zoekmachines zoeken het Amsterdamse knooppunt op om hun informatie sneller bij de Nederlandse internetters te krijgen.
|
Steun in de rug
Om zo’n besparing te realiseren zullen organisaties wel flink moeten investeren in apparatuur en kennis. In de meeste gevallen moeten organisaties overstappen op een geavanceerdere router waarvan het beheer complexer is.
|
Om dit soort nieuwe aspirant leden in de toekomst beter van dienst te zijn heeft de Ams-ix een partnerprogramma in het leven geroepen. Leden van de Ams-ix kunnen partner van het knooppunt worden en aan hen gelieerde bedrijven op weg helpen bij het uitbaten van hun aansluiting op het Amsterdamse knooppunt. Naast ondersteuning is de partner ook aanspreekpunt voor rekeningen. Sinds de start van het programma hebben de uitbaters van een Amsterdams datacentrum Interxion en Telecity zich aangemeld. Ook het alternatieve Nederlandse internetknooppunt Nl-ix en het Britse telecombedrijf Caladan Communications hebben deze status gekregen. Ruim dertig andere organisaties zijn geïnteresseerd aldus de Ams-ix.< BR>