De Cebit had dit jaar een opmerkelijke aantrekkingskracht op Duitse politici. Bijna het hele Duitse kabinet gaf acte de présence. Ook liepen er allerlei deelstaatpresidenten, staatssecretarissen en topambtenaren rond. Kennelijk vond de Duitse regering het tijd worden de grootste ict-beurs ter wereld – vorig jaar nog getypeerd als een reünie van een lijdende industrie – een hart onder de riem te steken.
Het optreden van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zette de toon. Hij opende de handelsbeurs in het congrescentrum in Hannover en greep zijn rol aan om er een gloedvol betoog te houden over de wereldconjunctuur, de ophanden zijnde uitbreiding van de EU en de noodzaak van hervormingen in Duitsland.
Eerst stond hij nog even stil bij de terroristische aanslagen op de stations vorige week in Madrid. Hij wees er op dat Europa niet in angst of paniek moet raken, omdat het daarmee het terrorisme in de kaart speelt. Vrijheid is de sleutel tot vooruitgang, ook op economisch gebied, stelde hij.
De bondskanselier gebruikte de Cebit-toespraak als kapstok om op een onderhoudende manier zijn maatschappijvisie weer te geven, daarbij niet vergetend dat hij voor de ict-industrie sprak. Dus benadrukte hij het belang van de digitale overheid en hamerde hij erop dat de EU-landen op innovatief gebied moeten samenwerken om de concurrentie met de Verenigde Staten en Azië vol te houden. Het was een verademing om deze regeringsleider aan te horen, in vergelijking met, wanneer het om ict gaat, het nietszeggende optreden van onze huidige premier Balkenende en zijn eveneens stuntelende voorganger Kok. Was Schröder voorzitter geweest van ons Innovatieplatform, dan hadden we in ieder geval nog de illusie gehad dat er spannende zaken in gang zouden worden gezet.< BR>