Novell brengt versie 7 van zijn besturingssysteem Netware eind dit jaar al uit onder de naam Open Enterprise Server. De software omvat naast de Netware-kernel ook de Linux-kernel. De softwareleverancier kondigde in april vorig jaar aan dat hij de laatste zou gaan gebruiken.
|
GPL en beheer
Novell kondigde daar ook aan dat het de clientsoftware van zijn iFolder-applicatie vrijgeeft onder de GPL (General Public License). Het doet hetzelfde met configuratie- en beheerhulpmiddel Yast van de eind vorig jaar overgenomen Linux-distributeur Suse.
Daarnaast verschijnt er komende maand een bèta-versie van beheerhulpmiddel Zenworks 6.5. Die versie biedt beheer voor Windows, Netware en nu ook Linux dankzij de toevoeging van Redcarpet. Novell kreeg laatstgenoemde Linux-beheersoftware vorig jaar in handen door de overname van Ximian. Op termijn voegt het ook ondersteuning voor Unix toe, die het overigens als ‘bescheiden’ omschrijft.
Desktop
Messman voorspelt dat de Linux-desktop dit jaar doorbreekt. Daartoe voert Novell de eigen Suse-distributie dan ook intern in. Tegen de zomer van dit jaar gebruiken alle Novell-werknemers het open broncode-applicatiepakket Open Office. “Dat draait ook op Windows, dus we spelen een klein beetje vals”, grapte Stone. Hij zei dat de helft van het personeel deze zomer Linux gebruikt en dat dit eind dit jaar 100 procent moet zijn.
IBM voert intern ook een Linux-desktop door, maar doet dat niet bedrijfsbreed: het wil tegen 2005 een kleine veertigduizend werknemers op het open broncode-besturingssysteem hebben. Het concern telt wereldwijd ruim driehonderdduizend werknemers. Op dit moment zijn er reeds vijftienduizend over, zegt vice-president Scott Handy. Eerder deed IBM-cio Bob Greenberg dit initiatief nog af als slechts een uitdaging aan zijn eigen it-personeel. Hij reageerde toen op het uitlekken van zijn memo hierover.
Novells enthousiasme over Linux op de desktop kreeg op de Brainshare bijval van verrassingsgast Linus Torvalds. “Het voordeel van open broncode is dat je niet gebonden bent. Dat is voor sommige gebruikers erg belangrijk”, merkte de Linux-schepper op. Hij nuanceert dit met de opmerking dat Linux door de open opzet zelf ook ongebonden is. “Er is niet één niche of markt waar Linux goed of groot in kan zijn”, reageerde hij op de vraag of grids, desktops, servers of ingebedde systemen de grote richting voorwaarts zijn voor ‘zijn’ besturingssysteem.
Ook server
Messman legt dan ook de nadruk op de aanstaande versie 9 van de Suse Linux Enterprise Server. Vorige week onthulde het bedrijf op de Duitse Cebit-beurs versie 9.1 van de desktop-uitvoering. Beide zijn gebaseerd op de nieuwe Linux-kernel 2.6, die zwaardere functionaliteit biedt.
De volgende Netware-versie, die dus eind dit jaar al verschijnt, moet daarop voortbouwen. Messman en Stone verklaren de geboekte tijdwinst van maar liefst een jaar uit de vruchten van de recente Linux-overnames, Ximian en Suse. “Toen we de planning voor Netware 7 onthulden, hadden we Suse, dus Yast, nog niet gekocht.”
Dankzij de consolidatie van de aangekochte Linux-beheerhulpmiddelen en de opgedane ervaring met versie 1 van de Netware-diensten voor Linux, Nterprise Services, heeft Netware 7 een jaar gewonnen, aldus de twee topmannen. Door Redcarpet en Yast te combineren met het eigen Zenworks hoefde Novell minder werk zelf te doen, legt Messman uit. Versie 2.0 van de Netware-diensten komt nog wel uit, maar is niet meer een stap op weg naar Netware 7; het is een zijdelingse optie voor huidige Linux-gebruikers die niet of niet meteen willen overstappen.< BR>