De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over de telecomwet. Aansluitend wordt de antispam-wetgeving in Nederland van kracht. Telecomtoezichthouder Opta mag dan de eerste boetes uitdelen aan overtreders van deze wet.
Vorige week woensdag lichtte EZ-minister Laurens Jan Brinkhorst zijn spambeleid toe in de Tweede Kamer. Hij wil niet meer doen dan hij in februari al in zijn spambrief aankondigde: handhaving van de nieuwe antispam-wet door telecomtoezichthouder Opta en samenwerking met andere overheden om dit voornamelijk internationale probleem aan te pakken.
Brinkhorst wil het EU-voorzitterschap na de zomer aangrijpen om met Europese economieministers te praten over de internationale aanpak van spam en het huidige onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke mailadressen in de EU-richtlijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet het nut van dit onderscheid niet in, zo bleek vorige week.
Daarnaast wil Brinkhorst op korte termijn in Nederland overleggen met de vijf grootste internetaanbieders en VNO NCW over de aanpak van spam. Internetaanbieders kunnen een cruciale rol spelen bij het terugdringen daarvan. Vorige week heeft de Hoge Raad in cassatie beslist dat Xs4all spam mag weigeren, waarmee de rechtszaak tussen de internetaanbieder en de nu failliete spammer Abfab beklonken is. De Eerste Kamer vergadert op 20 april over de Telecomwet waarvan de anti-spamwetgeving een onderdeel is.
De branchevereniging van internetaanbieders Nlip geeft aan blij te zijn met de uitspraak, maar zegt niet te verwachten dat isp's veel energie gaan steken in rechtszaken tegen spammers. “Procesvoering is een kostbare zaak. Daarnaast is de overheid verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe antispam-wet. Ik ben heel benieuwd naar de praktische uitvoering van Brinkhorsts goede voornemens”, reageert woordvoerster Anne-Wil Duthler van de Nlip.
Opta bereidt zich voor op zijn nieuwe handhavingstaak rond spam. Er komt een klachtenformulier waarmee ontvangers van Nederlandse spam hun klacht bij de toezichthouder kunnen indienen. Met deze klachten wil de toezichthouder de jacht op Nederlandse spammers gaan openen. Bij overtreding van de wet kunnen die op een boete van maximaal 450 duizend euro rekenen.