Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoe geruststellend is een Software Assurance? Zijn bladeservers hot? Wie zit er achter SCO?
Hoe geruststellend is een Software Assurance?
… dat houdt niet over. In mei 2001 introduceerde Microsoft twee nieuwe licentieprogramma’s onder de namen Software Assurance en Software Subscription. Het bedrijf wilde daarmee klanten bewegen software te huren in plaats van te kopen. Iedereen werd er beter van, betoogde de softwaregigant. Niet dus. De NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland) berekende destijds al dat de meeste mkb-bedrijven twee maal zoveel zouden gaan betalen voor hun Office-applicaties. Alleen grote ondernemingen met ‘enterprise’-licenties en organisaties die elk anderhalf jaar een nieuwe versie kopen, werden er niet slechter van. Maar ja, wie is zo gek?
Het was toen al onverstandig zo’n abonnement te nemen, maar wat blijkt nu? Er valt binnen één contractperiode van drie jaar nauwelijks meer wat op te waarderen. Alle ontwikkelprojecten binnen Microsoft lopen fors uit, of het nu om Windows XP (codenaam Longhorn) of SQL Server (codenaam Yukon) gaat. De vertraging van Yukon of wat sinds kort ‘SQL Server 2005’ heet, heeft bovendien een domino-effect op alle andere producten. Yukon is de moeder aller afhankelijkheden. De nieuwe generatie Windows-producten wordt namelijk voorzien van een nieuw uniform bestandssysteem gebaseerd op de nieuwe SQL Server databasemotor.
Is die vertraging erg? Nee, bedrijven volgden in het verleden de opwaardeerfrequentie van Microsoft toch al niet. Bovendien kan ik me geen nieuwe Microsoft-software herinneren waarvan de aanvankelijke introductiedatum niét met jaren werd overschreden. Business as usual dus. Maar de klanten die zich zo’n abonnement hebben laten aanleunen, zullen zich toch licht genaaid voelen. Microsoft heeft weliswaar nooit expliciet upgrades beloofd in de abonnementperiode, maar wat anders had de hoge prijsstelling nog enigszins kunnen motiveren?
Microsoft probeert met betere ondersteuning, online trainingsmogelijkheden en thuisgebruikrechten voor Office de tegenprestatie nog wat op te vijzelen, maar dat is een doekje voor het bloeden.
Over bloeden gesproken. Microsoft houdt er zelfs al rekening mee dat veel klanten hun abonnement niet zullen verlengen. Het bedrijf voorspelde eerder een inkomstenderving van 1,1 miljard dollar in verband daarmee. Achteraf kun je vaststellen dat Microsoft te hebberig is geweest. Het concept van ‘verhuur’ van software die op continue basis wordt verbeterd, gerepareerd en uitgebreid, heeft de toekomst. Maar wel voor redelijke prijzen. Nu zijn gebruikers alleen maar extra duur uit.
Zijn bladeservers hot?
… ja, maar helaas ook letterlijk. Er was deze week zelfs een heuse ‘Server blade summit’, dus dat weet u het wel: bladeservers zijn in. De grote computerfabrikanten staan zich erop voor zoveel mogelijk serverkaarten, inmiddels al met dubbele processorkern, in een klein rekje te persen. Maar die ruimtewinst heeft zijn prijs. Wat je wint aan kantoorruimte, verlies je aan hogere aanschafprijzen en relatief dure beheersoftware. Een stijgende kostenfactor is de koeling. Om al die bijeengeperste computerkracht niet te laten smelten is zeer intensieve koeling nodig. Een specialist liet zich in een Amerikaans blad ontvallen dat de jaarlijkse airco-kosten die van de computerkosten beginnen te evenaren. Elk voordeel heb helaas zijn nadeel.
Wie zit er achter SCO?
… het zal toch niet waar wezen. De potsierlijke SCO-Linux zaak begint steeds vreemdere wendingen te nemen. Terwijl het bedrijf claims de deur uit blijft sturen, lijkt de zaak steeds verder uit SCO’s handen te glippen. Het op drift geraakte bedrijfje meldde vorige week twee grote klanten voor het Linux-licentieprogramma. Eén daarvan, Computer Associates, reageerde als door een adder gebeten: dat nooit! De ander, EV1Server.Net, ontkende dat het om de grote bedragen ging die SCO noemde. Steeds duidelijker worden ondertussen de aanwijzigingen dat Microsoft op de achtergrond regiewerk verricht. De grootste investeerder in SCO, Baystar, blijkt op voorspraak van Microsoft 50 miljoen dollar in het bedrijf te hebben gestopt. Trouwens: die ene recente klant die wél een Linux-licentie nam – EV1Server.Net – figureert in promotiemateriaal van Microsoft.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.