Nederlandse scholen zullen zich andermaal achter de oren krabben nu een rechter KPN’s aanbod op drie jaar lang gratis internettoegang voor het onderwijs wel toestaat. De uitspraak biedt weinig zekerheid.
De uitspraak in het hoger beroep die vorige week donderdag naar buiten kwam staat lijnrecht tegenover het kort geding, dat in november 2003 diende. Destijds oordeelde een rechter dat het gratis aanbod van KPN in strijd is met de mededingingswet, omdat het telecomconcern de grootste speler is in de markt voor breedbandtoegang tot internet. Het misbruikte zijn machtspositie om Nltree, internetaanbieder voor scholen, en andere met KPN concurrerende internetaanbieders met een aanbod onder de kostprijs uit de scholenmarkt te drukken.
Dominante marktpositie
In het hoger beroep vindt de rechter echter dat KPN geen dominante positie in de markt voor breedbandtoegang tot internet heeft. Net als de gezamenlijke kabelbedrijven komt het concern uit op een marktaandeel van rond de 40 procent. Pas bij 50 procent zou sprake zijn van een dominante marktpositie, waarbij een aanbod van gratis diensten automatisch leidt tot een aanklacht tegen marktverstoring door de mededingingsautoriteit NMa.
Bij het ter perse gaan van dit nummer broedde KPN nog op een nieuw aanbod voor de scholen. Nltree gaat ervan uit dat dit nieuwe aanbod niet gratis is. “Tot nu toe heeft KPN geen last van marktautoriteit NMa gehad, omdat het aandeel van het telecombedrijf op de breedbandmarkt onder de 50 procent uitkwam. Als het concern deze grens wel bereikt – en alle groeicijfers wijzen daarop – zouden zij met een gratis aanbod voor de scholen in een later stadium alsnog last krijgen van de NMa. Daar zijn de scholen niet mee gediend”, redeneert Erik Zegwaart, algemeen directeur van Nltree. Het bedrijf heeft een bodemprocedure aangespannen om de uitspraak in het hoger beroep aan te vechten. Recent onderzoek wees uit dat ruim 60 procent van de Nederlandse scholen een nieuw contract gesloten heeft met Nltree. De rest is overgestapt naar een andere aanbieder.< BR>