De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft respect voor het zelfbewustzijn dat de ict-industrie ondanks de economische teruggang tentoonspreidt. Hij opende gisteravond in het congrescentrum in Hannover de Cebit 2004.
Vorig jaar werd de Cebit, de grootste ict-beurs ter wereld, nog getypeerd als een reünie van een lijdende industrie. Deze sombere stemming is inmiddels omgeslagen in een hoopvolle. Dat bleek tijdens de officiêle openingsceremonie in het congrescentrum in Hannover.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder stond bij zijn openingsspeech echter eerst stil bij de terroristische aanslagen op de stations vorige week in Madrid. Hij wees erop dat Europa niet in angst of paniek moet raken om daarmee het terrorisme in de kaart te spelen. Vrijheid is de sleutel tot vooruitgang, ook op economisch gebied, stelde hij.
De bondskanselier haalde in zijn toespraak een aantal voorbeelden aan van innovatieve overheidsprojecten in Duitsland de komende jaren, zoals de elektronische zorgkaart, het omstreden tolsysteem en de digitalisering van de omroep en het politieradionetwerk. Hij hamerde erop dat innovatie niet alleen belangrijk is voor de ontwikkeling van de ict-industrie en daarmee van zijn land, maar ook vanuit Europees oogpunt, om de concurrentie met de Verenigde Staten en Azië vol te houden. Volgens Schröder heeft hij eind vorige maand samen met zijn Britse en Franse collega’s Tony Blair en Jacques Chirac in EU-verband voorgesteld een betere uitwisseling van onderzoeksresultaten tussen de lidstaten onderling te realiseren.
Voordat de bondskanselier het woord nam, vielen nog drie andere toespraken te beluisteren. Christian Wulff, de president van deelstaat Nedersaksen wees er op dat zich op de Cebit steeds meer bedrijven uit Zuidoost-Azie/China en Oost-Europa presenteren. Uit eerstgenoemde regio zijn bijna twaalfhonderd firma’s (op een totaal aantal van zesduizend) vertegenwoordigd (Taiwan: 700, China: 190, Korea: 160 en Hongkong: 140) en er blijken ruim 250 Oosteuropese ict-onderneningen op de beurs te staan.
Willi Berchtold, voorzitter van Bitkom, de Duitse tegenhanger van branchevereniging Nederland~ICT, voorspelde in zijn voordracht voor dit jaar een wereldwijde ict-groei van 4 procent. Europa (3 procent) en Duitsland (2,5 procent) blijven wat achter. Hij constateerde dat de magere jaren voorbij zijn en de ict-industrie weer groei mag verwachten.
Opmerkelijk was de aanwezigheid van Kunitake Ando, topman van Sony. Voor het eerst in de historie van Cebit, stelde hij vast, mocht een afgevaardigde van de elektronica- en amusementsindustrie de ict-toespraak houden, in plaats van een topman van een automatiserings- of telecombedrijf. Ando sprak de hoop uit dat 2004 een omslagjaar is waarbij uiteenlopende technologiebedrijven intensiever met elkaar samenwerken om met name op het gebied van mobiele en draadloze communicatie de wereldmarkt vernieuwende toepassingen aan te bieden.