De VS staken na vier jaar hun verzet tegen een Europese tegenhanger van hun eigen gps-satellietnavigatie. Voor ict-dienstverlener Logicacmg, mededinger naar de Europese contracten, is het goed nieuws.
Om precies te weten waar je bent, moet je weten hoe laat het is. Het verschil tussen de lokale tijd en de tijd op de nulmeridiaan, is een maat voor de lengtegraad waar je je bevindt. Iedere 15 graden scheelt een uur met Greenwich.
Galileo, het Europese systeem van navigatiesatellieten, belooft de positie van een ontvanger tot op 45 cm nauwkeurig te bepalen. Elk van de dertig satellieten krijgt daartoe twee klokken aan boord; een ervan bepaalt de tijd aan de hand van de trillingen van het ribidiumatoom, de ander met het waterstofatoom.
Atmosfeer
Tijd is slechts een van de vele onderdelen van het satellietsysteem. Het geheel genereert een grote hoeveelheid data. Daar moeten wetenschappelijk berekeningen op worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld correcties voor de omstandigheden in de atmosfeer. “Dat moet zowel snel als accuraat gebeuren”, aldus Pat Norris. Hij is ict’er bij Logicacmg, een van de bedrijven in de race om de contracten voor de bouw van grondstations en satellietsystemen.
Logicacmg werkte de afgelopen vier jaar aan een systeem dat de plaats van gps-satellieten nauwkeurig in de gaten houdt. Het rekent de gevolgen van omloopveranderingen door en zendt die uit, zodat bijvoorbeeld vliegtuigen en schepen hun gps-bepalingen kunnen bijstellen. Het softwarehuis bouwt dat systeem onder meer in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Norris vertrouwt er daarom op dat Logicacmg een goede kans maakt om een van de twee nieuwe contracten in de wacht te slepen. ESA maakt deze zomer een keus uit twee partijen voor de bouw van een grondstation en vier satellieten. Logicacmg dingt ook mee als onderdeel van consortium Eutelsat naar het tweede deel van Galileo, de bouw van de andere 26 satellieten.
De EU en de VS hebben niet alleen afspraken gemaakt over het voorkomen van storingen van het gps door Galileo. Norris: “Gebruikers kunnen straks beide systemen toepassen; dat maakt het nauwkeuriger.” < BR>