Of: wanneer een klant geen klant wil zijn.Het ongekend populaire SCO doet sinds vorige week weer flink wat stof opwaaien. Eerst spande SCO rechtszaken aan tegen twee Linux-gebruikende bedrijven: Autozone en Daimler-Chrysler. Vervolgens claimde het enkele nieuwe klanten te hebben gewonnen voor zijn omstreden Linux-licentie.
Klant 1, EV1servers.net, twist nu over het hiermee gemoeide bedrag. SCO spreekt van een waarde van één miljoen dollar, maar rekent daarbij de volledige waarde van zijn licenties terwijl er kortingen zijn gegeven. EV1 onthult geen bedrag, maar noemt die opgaaf veel te hoog. Klant 2, Computer Associates, blijkt – tegen wil en dank – ook Linux-licenties te hebben gekocht. Het wou en kreeg Unixware-licenties, maar daaraan zitten Linux-licenties vastgehecht. Een stiekeme daad van SCO, aldus CA.
Of: wanneer uitgelekte documenten echt zijn en toch ontkend worden.
Tussen dit alles door lekten er wat interessante maildocumenten uit. Eén was een Word-document waaruit bleek dat SCO aanvankelijk niet Daimler-Chrysler, maar de Bank of America voor de rechter wou slepen. De tweede was een e-mail waarin Microsoft wordt genoemd als investeerder in SCO middels Baystar Capital. Die investeringsgroep, die banden heeft met Microsoft, stak in oktober 50 miljoen dollar in de Unixware-leverancier. Toen werd al geroepen dat de Windows-producent zo de Linux-concurrentie wou smoren.
De e-mail is afkomstig van een door SCO ingehuurde consultant en de echtheid is inmiddels bevestigd door het bedrijf, maar die stelt dat de inhoud niet juist is. De consultant zou verkeerd zijn ingelicht en nu doen ‘open source’-voorstanderes verkeerde aannames op basis daarvan, zegt SCO.
Een tip voor SCO: het nieuwe, verbeterde Office System 2003, inclusief mailclient Outlook, biedt de mogelijkheid om het uitlekken van documenten te voorkomen. Opwaarderen maar?< BR>