SCO heeft vorige week zijn kruistocht voortvarend voortgezet. De verlieslijdende Unix-leverancier claimde enkele licentienemers voor zijn intellectueel eigendom, waaronder Computer Associates. Die ontkent dat echter – in felle bewoordingen.
|
Verder moet het de oorsprong van die bestanden tonen in het eigen Unix System V.
Tot slot moet SCO alle coderegels aanwijzen die het in licentie verleent aan andere partijen. Dat zijn andere Unix-leveranciers, maar ook klanten die een broncodelicentie hebben, zoals Daimler-Chrysler. SCO heeft die autofabrikant vorige week als tweede Linux-gebruiker aangeklaagd. De eerste was de Amerikaanse auto-onderdelenhandelaar Autozone.
Licenties en CA
Eind vorige week ontstond er een storm rondom Computer Associates die door SCO werd genoemd als Linux-licentienemer. CA ontkent dit met klem en stelt dat SCO feiten uit hun verband rukt.
Het gaat om een schikking die de softwareproducent afgelopen zomer trof over een contractconflict met investeringsgroep Canopy, waar SCO onder valt. CA betaalde daarbij veertig miljoen dollar en kreeg een klein aantal Unixware-licenties voor de ondersteuning van zijn klanten. Aan die licenties is echter een clausule gehecht die eventueel Linux-gebruik omvat. Vice-president Mark Barrenechea van CA is verontwaardigd: “Wij hebben SCO zeker geen ‘Linux-belasting’ betaald.” Barrenechea verklaart dat zijn bedrijf absoluut geen sympathie heeft voor SCO’s tactieken en dreigementen.
De licentielevering aan CA is vermeld in een brief van SCO aan IBM’s advocatenkantoor. Daarin worden ook twee kleine ondernemingen genoemd die hebben getekend voor een Linux-licentie. Analisten en SCO-tegenstanders zijn verbaasd; de Unix-eigendomsclaims zijn vooralsnog niet bewezen. Duidelijkheid is pas te verwachten zodra SCO’s rechtszaak tegen IBM is afgerond. Bovendien bevat de licentieverklaring een clausule waarin de klant afziet van het recht op terugvordering.
Het totale aantal openlijk bekende licentienemers staat nu – ondanks CA’s tegenwerpingen – op vier. Begin vorige week maakte webhosting-bedrijf EV1servers.net, voorheen Rackshack, bekend een licentie-overeenkomst te hebben getekend. Het bedrijf heeft in totaal twintigduizend servers, waarvan het merendeel Linux draait. EV1 draait echter ook Windows-machines en is als praktijkvoorbeeld te vinden op Microsofts website. Overigens twisten SCO en EV1 nu over het bedrag dat met de licentie is gemoeid: de leverancier spreekt van een waarde van één miljoen dollar, de klant ontkent dat betaald te hebben.< BR>