Leeft de ict-wereld weer op? Het jaar is nog geen drie maanden oud, of diverse vooraanstaande ict-partijen hebben hun hoofdkantoor verhuisd of zijn er mee bezig.
Bewegingen op de vastgoedmarkt vormen altijd een graadmeter voor de toestand op de markt. Het huidige beeld is nog diffuus. Verkassen bedrijven omdat ze uit hun jasje zijn gegroeid of willen ze voordelen halen uit de samenballing van hun kantoren? Bovendien staan er nog vele bedrijfspanden leeg. Desalniettemin laat deze impressie een licht-optimistische indruk achter. Ict-bedrijven durven in ieder geval weer te investeren in huisvesting.
Tiscali – Utrecht
Dit in het oog springende pand Westerstaete is van de hand van Kerste-Meijer achitecten in samenwerking met Veenendaal Bocanet & Partners. Het kantoorgebouw is ontworpen in opdracht van vastgoedontwikkelaar Westersuyker en staat op het Utrechtse bedrijven terrein Papendorp. Op last van de rechter heeft Tiscali het pand moeten betrekken. Het internetbedrijf voelde zich niet gebonden aan een huurcontract tussen World Online, dat op dat moment nog geen onderdeel was van Tiscali, en vastgoedontwikkelaar Westersuyker voor het nieuw te bouwen kantoor. Toen het gebouw op het bedrijventerrein Papendorp opgeleverd was, weigerde het internetbedrijf het te huren, waarop Westersuyker de gang naar de rechter maakte.
Onder druk van de rechter hebben beide partijen het conflict bijgelegd. Tiscali International zit inmiddels al in het pand. In april volgt Tiscali Nederland. In totaal gaat het om vierhonderd medewerkers. De huidige panden in Maarssen en Den Haag (van het voormalige Bbxl) gaan dicht.
Centric – IJsselstein
Sinds begin dit jaar zijn de kantoren uit de regio Utrecht (Managed ICT Services, Information Engineering, Centric e-Technology, Qualityhouse en XCent ICT Services; in totaal zo’n 250 medewerkers) samengebracht in één nieuw gebouw in IJsselstein op de Einsteinweg. Een jaar geleden bracht Centric alle kantoren uit de omgeving Eindhoven samen in één pand in de lichtstad. De automatiseerder bekijkt verder of de vestingen in de Goudse regio, waar zich ook het hoofdkantoor bevindt, ook in één pand worden gebundeld, al speelt dit niet op korte termijn.
Getronics – Amsterdam
Automatiseerder Getronics heeft de weg naar boven genomen. Symbolisch daarvoor is de keuze om het hoofdkwartier te verplaatsen van het te groot geworden pand aan de Donauweg op het bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam naar de Rembrandttoren. Volgens bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar is de verhuizing naar deze kantoortoren het begin van een nieuwe periode met nieuw elan. Hij spreekt van een “onderkomen met uitstraling, gelegen dichtbij de verschillende disciplines van bedrijfsadvies die in en rond Amsterdam zijn gevestigd”.
IBM – Amsterdam
Het bouwen van een tweede zetel in de buurt van het markante blokkengebouw bij Amsterdam-Sloten heeft IBM heel wat hoofdbrekens gekost. Ambtenaren en omwonenden lagen behoorlijk dwars over de toegestane hoogte die overtreden werd, maar uiteindelijk nam de automatiseerder medio januari het gebouw op het bedrijfsterrein Riekerpolder in gebruik. Het pand werd geopend door prinses Laurentien en een aantal schoolkinderen uit groep 1 en 2, onder het toeziend oog van Job Cohen, burgemeester van Amsterdam.
Het nieuwe bedrijfspand van IBM biedt plaats aan zo’n 1700 medewerkers, die de beschikking hebben over talloze voorzieningen, waaronder terrassen, een inpandige wintertuin en een fitness-centrum. Wel wordt er geklaagd over het gebrek aan parkeerruimte. Samen met het IBM-hoofdkwartier vormt het nieuwe pand de IBM Campus. Diverse kantoren in de regio, waaronder de vestiging in Uithoorn, zijn of worden overgeplaatst naar deze campus.
Tijdens de feestelijke opening nam burgemeester Cohen vijftig zogenoemde Kidsmart-computers in ontvangst die IBM schenkt aan Amsterdam en bedoeld zijn voor kinderen met een taalachterstand in de leeftijd van drie tot zeven jaar. Prinses Laurentien, die zich inzet voor alfabetisering, woonde de opening bij in het kader van het project ‘de Makkelijkste website’. Dit heeft tot doel om op internet een eigen plek te bieden aan de 1,5 miljoen functioneel analfabeten in Nederland. Het project komt voort uit het Platform Internet voor Alledag. Tijdens de opening gaf prinses Laurentien het startsein voor een proefproject in Amsterdam.
Ordina – Nieuwegein
Ordina gaat al zijn activiteiten in en rond Utrecht concentreren in Nieuwegein. De ict-dienstverlener huurt daarvoor het huidige hoofdkantoor van Ballast Nedam, dat zelf daarnaast een nieuwe verblijfplaats aan het bouwen is. Het complex ligt direct aan de A12 vlakbij Utrecht en draagt de naam De Admiraal. Het bestaat uit vier geschakelde torens met de namen van de zeehelden Karel Doorman (de hoogetse toren), Michiel de Ruyter, Willem Barentsz en Maarten Tromp. Het Amsterdamse architectenbureau A+D+P is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp met de opvallend gemetselde gevels in een variërende kleurstelling.
De verhuizing zal gefaseerd verlopen en duurt tot 2007. Het Nieuwegeinse kantoor zal zowel de functie van hoofdkantoor vervullen als de belangrijkste locatie worden voor Ordina’s bedrijfsonderdelen. Het huidige hoofdkantoor in Utrecht wordt afgestoten. Door alles onder één dak te brengen wil het bedrijf operationele voordelen en kostenbesparingen behalen.
Atos Origin – Brussel
Na jarenlang gebivakkeerd te hebben in Amsterdam/Hoofddorp vindt de directieraad van het Frans/Nederlandse Atos Origin het welletjes. Het liefst zitten de Franse directieleden in Parijs, maar aangezien de Nederlandse vestiging nog veel in de (karne)melk te brokken heeft, komt als compromis de nieuwe internationale hoofdzetel eind april in het Brusselse Zaventhem te staan, vlakbij het vliegveld. Brussel, dat doet een Fransman al een beetje denken aan thuis en hij is nog sneller in de lichtstad. Althans, als de Franse verkeersleiders niet staken.< BR>