Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wie krijgt een eigen Windows-versie? Wie kent het huidige versienummer van Wordperfect? Wie is er tegenwoordig AMD-compatibel?
Wie krijgt een eigen Windows-versie?
… Wij Europeanen. Tenminste, als de Europese Commissie het nu liggende strafvoorstel voor Microsoft doorzet. De anti-trustdivisie van de EC wil mogelijk eisen dat de Amerikaanse softwaremaker twee versies van zijn marktdominante pc-besturingssysteem verkoopt in Europa. Dat zou dan eentje mét Windows Media Player zijn en eentje zónder.
Maar of dat nou effect heeft? Een flashback naar de Amerikaanse antitrustzaak anno 1998. Rechter Thomas Penfield Jackson heeft Microsoft bevolen zijn webbrowser Internet Explorer los te koppelen van Windows 98 en beide Windows-uitvoeringen aan te bieden aan pc-producenten en consumenten. Niemand echter die dat broodje-zonder wil hebben, want die uitvoering werkt niet goed. Moedwillige sabotage van Microsoft? Je zou het bijna denken. Denk ook nog even terug aan de videoband die topman James Allchin in 1999 toonde voor Jacksons rechtbank. Een demonstratie moest het deasastreuze effect van het verwijderen van de browser tonen. Er bleken echter verschillende computers gebruikt te worden.
Wie kent het huidige versienummer van Wordperfect?
… nummer twaalf, en wel sinds afgelopen maandag. Corel heeft begin deze week Wordperfect Office 12 gelanceerd, met daarin ook de nieuwe versie van de aloude tekstverwerker. Onder de nieuwe snufjes: een nieuwe compatibiliteitsmodus die documenten standaard opslaat in Microsoft Office-bestandsformaten en het pakket het uiterlijk geeft van Microsoft Office. “Het is voor gebruikers quasi-transparant of ze Microsoft Office gebruiken of ons product”, jubelt Corel-topman Richard Carriere.
Wat dan het nut is? Nou, een lagere prijs dan bij de overheersende oud-rivaal. Een volledige versie voor 300 dollar in plaats van de 400 voor Microsofts standaarduitvoering, en een opwaardering voor 150 dollar in plaats van 240. Overigens is het Wordperfect-opwaarderingstarief geldig voor oudere versies én voor concurrerende producten. Corels kantoorpakket is vanaf eind april te koop, maar helaas staat er geen Nederlandstalige versie op stapel.
Wie is er tegenwoordig AMD-compatibel?
… niemand minder dan Intel. De Pentium-producent lanceerde deze week de snellere Gallatin-versie van zijn Xeon-processoren. Die snelheids-opwaardering is tevens het einde van de lijn, van de reguliere 32-bit Xeons. Vanaf begin 2005 moeten Intel-servers en werkstations het doen met de 64-bit-uitgebreide Xeon-variant, gebaseerd op de Potomac-processorkern. Door de ophef over de lancering van de reeds lang gefluisterde Intel 32-bit-met-64-bit chip bleef even onderbelicht dat die 64-bit uitbreiding van de instructieset compatibel is met die van AMD. Intel omzeilt deze heikele kwestie in zijn online-FAQ door te benadrukken dat het zelf nog andere instructieset-uitbreidingen heeft, zoals de multimedia-extensies SSE3. Die lichte architectuur-verschillen zullen compatibiliteit voor software niet in de weg staan, zo gaf president Craig Barrett toe.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.