Maar liefst 57 procent van de Nederlandse ondernemingen verwacht dat de interne IT-organisatie de komende jaren verder zal worden afgeslankt.
Dit blijkt uit het ’Trendrapport Topmanagement en IT 2004’, van Giarte Media Group dat vandaag wordt gepubliceerd. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 164 beslissers op het gebied van IT (met name CIO’s en hoger IT-management) binnen grote Nederlandse ondernemingen.
Het onderzoek schetst een verdergaande verzakelijking van de IT-functie binnen bedrijven. Nog meer dan voorheen wordt naar de return on investment gekeken. Geen middel wordt onbenut gelaten om de efficiency te verhogen. Ook als de interne IT-afdeling hiervoor moet wijken of de decentrale macht van businessunits moet worden gebroken.
De verschillende berichten over een aantrekkende IT-markt ten spijt, zal volgens de deelnemende IT-beslissers het totale IT-budget voor 2004 in de meeste grote Nederlandse organisaties licht dalen of gelijk blijven. Binnen het budget treden echter grote verschuivingen op. Bedrijven kijken vaker naar externe leveranciers om aan een eventuele extra vraag te voldoen. Meer geld zal komend jaar worden gespendeerd aan outsourcing en de aanschaf van pakketsoftware. Dit gaat ten koste van maatwerkontwikkeling en de inhuur van extern personeel, waarop verder bezuinigd zal worden door de meeste ondernemingen.
Er komt geleidelijk weer ruimte voor investeringen in nieuwe systemen, zolang deze aan het verhogen van de efficiency bijdragen. Vooral het aantal EAI- en ERP-projecten stijgt ten opzichte van vorig jaar. Voor een belangrijk deel is dit een vervangingsvraag van bedrijven die nog verouderde versies hebben of op verouderde platformen draaien. Het aantal CRM-projecten daarentegen vertoont een dramatische daling, terwijl ook het aantal kennismanagementprojecten dalende is.
De investeringen in infrastructuur zullen niet stijgen in 2004. Bedrijven zijn uiterst terughoudend met deze investeringen en nieuwe technologische ontwikkelingen als VoIP en wireless technologie krijgen maar langzaam voet aan de grond. Ook investeringen in werkplekautomatisering ter verhoging van productiviteit bij werknemers is nauwelijks aan de orde. Een substantieel deel van de ondernemingen overweegt zelfs bij vervanging van werkplekken de functionaliteit te verminderen om de beheerkosten te verlagen.