De totale it-bestedingen herstellen in West-Europa. Er zijn echter wel duidelijk verschillen tussen it-sectoren. Ook per land verschilt het beeld. Applicatiesoftware blijkt er het best voor te staan.
Na lang praten over – en niet zelden ook smeken om – herstel lijkt de verbetering van de it-bestedingen in West-Europa er dit jaar eindelijk echt aan te komen. In 2003 was sprake van een toename met een zielige 0,8 procent. Dit jaar wordt dat 2,6 procent en in 2005 zelfs 2,9 procent. Dat is één van de uitkomsten uit onderzoek van Forrester Research. Het onderzoeksbureau vroeg 490 it-beslissers in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland naar hun plannen en verwachtingen met betrekking tot hun bestedingen.
Het is echter zeker niet alles goud wat er blinkt. De verschillende it-sectoren laten een duidelijk verschil in prestaties zien. Eén van de sectoren die dit jaar nog niet helemaal lekker gaan is hardware. Van de respondenten zal 60 procent dit jaar de uitgaven aan pc’s en servers stabiliseren of zelf reduceren. Daar staat tegenover dat 48 procent van plan is meer uit te geven aan opslaghardware. 27 procent verwacht meer te spenderen aan netwerkhardware. Aangejaagd door nieuwe eisen met betrekking tot ‘corporate governance’ en internationale standaarden voor financiële rapportages zegt eenderde van de correspondenten dat ze hun erp-applicaties gaan opwaarderen of vernieuwen. Ook zal de vraag naar cms (content management software) groeien in 2004.
Mislukte it-projecten en projecten die niet aan de verwachtingen voldoen baren 36 procent van de respondenten zorgen. Het maakt bedrijven enerzijds kopschuw om in it te investeren, maar geeft anderzijds mogelijkheden aan leveranciers die hun beloften waarmaken.
Uitbesteding
De verbetering van de it-bestedingen is niet in alle onderzochte landen even sterk. In Groot-Brittannië is het herstel het sterkst en was het er ook het eerst. De uitgaven groeiden er in 2003 al met een vrolijke 6,5 procent. In 2004 komt daar nog eens 6,2 procent bij. In Groot-Brittannië is uitbesteding ‘hot’. Ook wordt veel geïnvesteerd in nieuwe projecten. Dit neemt niet weg dat systeemintegrators en it-consultants nog niet optimaal meeprofiteren van het herstel.
De it-bestedingen in Frankrijk stijgen dit jaar met 3,6 procent. 62 procent van de Franse ondernemingen verhoogt zijn bestedingen aan applicatiesoftware. Erp- en sca-leveranciers (enterprise resource planning, supply chain application) profiteren het meest van het herstel: 48 procent van de Franse bedrijven investeert in erp-software en 44 procent steekt geld in applicaties voor de toeleveringsketen.
In Duitsland zijn de it-bestedingen niet vooruit te branden, sterker nog, ze krimpen. In 2003 daalden ze met 4 procent. In 2004 wordt nog eens een daling van 1 procent voorzien. Duitse bedrijven verwachten in 2004 meer te besteden aan uitbesteding en minder aan consultants en integrators.
Nullijn
Bedrijven in Nederland maken in 2004 per saldo pas op de plaats als het gaat om it-bestedingen; die zullen dit jaar groeien met een miezerige 0,3 procent, na een daling van 1,1 procent in 2003. Groei in de uitgaven komt vooral van bedrijven met minder dan vijfduizend werknemers. Grote bedrijven schroeven de it-bestedingen juist terug. Ondanks het uitblijven van robuust herstel wordt wel geld vrijgemaakt om te investeren in nieuwe technologieën als webdiensten, Linux en wlan (wireless lan). Robuust herstel komt er wel, maar pas volgend jaar. In 2005 groeien de it-bestedingen naar verwachting met een royale 3,7 procent.
Uitbesteding is ook in Nederland ‘hot’. Bedrijven met duizend tot vijfduizend werknemers verwachten dit jaar meer dan 20 procent van hun it-buget aan uitbesteding te spenderen. Systeemintegrators en it-consultants krijgen het zwaar in 2004. Kleinere bedrijven houden hun budgetten voor deze it-diensten op een nullijn. Grotere bedrijven schroeven de bestedingen met 3 procent terug.
Voor it-professionals wordt 2004 geen vrolijk jaar. Het ontslagspook blijft volop rondwaren. Van de grote bedrijven is 59 procent voornemens het aantal it’ers in de organisatie terug te brengen. Slechts 10 procent wil er juist meer gaan aannemen. Van de middelgrote bedrijven wil 47 procent it’ers lozen. Bij de kleinere bedrijven verwacht 28 procent dit jaar met minder it’ers in dienst toe te kunnen.