Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Ikwilglasvezel.nl? Wat is FOMA? Uitgelekt of zoekgeraakt?
Ikwilglasvezel.nl?
… dan behoort u bij een kleine minderheid. Al jaren hoor je visionairs als Eckard Wintzen en Roel Pieper roepen dat de overheid fors moet investeren in breedband. Daar sijpelt iets van door in Den Haag kennelijk, want kort geleden kondigde minister Brinkhorst van Economische zaken een onderzoek aan naar de haalbaarheid van een nationaal glasvezelnetwerk.
Maar waarom eigenlijk? Kunnen we dat niet overlaten aan de markt? Nederland Kennisland, zegt u. Tja. Nederland distributieland zeiden we, en we besloten de Betuwelijn aan te leggen. Laten we gewoon naar de feiten kijken. De universitaire wereld bouwt aan het supersnelle Internet II met als knooppunt de Watergraafsmeer in Amsterdam. Dat is mooi, innovatief, nuttig, maar een wereld op zich. Daarnaast heeft Nederland al een overcapaciteit aan glasvezel voor hoofdverbindingen – een erfenis uit het dotcom-tijdperk. De meeste Nederlanders hebben de mogelijkheid breedband via kabel en adsl te nemen. Hebben die behoefte aan meer snelheid? Of beter: willen ze ervoor betalen? Er is geen enkele reden dat te denken. Projecten als Kenniswijk in Eindhoven (zie: ikwilglasvezel.nl) worstelen met gebrek aan belangstelling. En bij marktleider KPN stappen klanten massaal over op adsl lite! Van de anderhalf miljoen KPN-klanten – een marktaandeel van bijna dertig procent – heeft bijna een derde adsl. Het aantal lite-klanten daarvan groeit als kool, terwijl het aantal Basic-klanten het laatste kwartaal halveerde! De conclusie: het lite-aanbod vinden veel gebruikers snel genoeg. Deze cijfers maken zonneklaar dat adviezen voor een ‘snelle verglazing’, zoals de commissie-Andriessen vorig jaar bepleitte, op financieel drijfzand zijn gebaseerd. Deze commissie pleitte voor de aanleg van een Amsterdams glasvezelnet. In de financiële onderbouwing gaat men uit van de veronderstelling dat binnen 5 jaar 53 procent van de Amsterdamse huishoudens voor het glasnet kiest. Dat is van elke realiteitszin gespeend. Een landelijk glasvezelnet zou minimaal 8 miljard euro gaan kosten. Let op het woord ‘minimaal’. In 1992 werden de kosten van de Betuwelijn ook nog geraamd op vijf miljard gulden.
Wat is FOMA?
… mobiele beeldtelefonie. Deze week was het jaarlijkse 3GSM World Congress in Cannes. Mode en technologie gingen er hand in hand. Van tientallen bedrijven werden er mobilaria op de catwalk getoond. Umts is zijn experimenteerstadium een beetje voorbij. Steeds meer echte 3g-producten en -diensten derhalve. Nttdocomo, uitvinder van i-Mode, presenteerde er foma, mobiele beeldtelefonie. Je kunt er zelfs met een aantal mensen mee videovergaderen. In Japan werkt het al, maar ja, daar zijn ook tientallen miljoenen gebruikers van i-Mode.
Uitgelekt of zoekgeraakt?
… hadden we nog maar ordners. Documentbeheer is bij veel bedrijven een blinde vlek. Hoe goed de toegang, beheer en archivering van financiële en productiedata meestal ook is geregeld, ongestructureerde informatie – teksten, presentaties, foto’s en mailberichten vormen een groot probleem. Steeds meer cruciale bedrijfsinformatie bestaat uit ongestructureerde data.
Deze documenten verouderen, vallen eenvoudig in verkeerde handen, zijn moeilijk terug te vinden, worden niet veilig gearchiveerd. Documentbeheersystemen à la Documentum zijn voor veel organisaties een brug te ver. Maar wat dan? Er is goed nieuws. ‘Documentbeheer komt naar de massa’. Microsoft bijvoorbeeld heeft met zijn Windows 2003 server interessante basisfuncties voor toegangscontrole tot en beheer van documenten geïntroduceerd. Maar het is een beperkte oplossing voor binnen de bedrijfsmuren en bovendien – what else is new – Windows-only. Minstens zo interessant is daarom de platformonafhankelijke beheersoftware die Adobe eind dit jaar wil uitbrengen. Met Adobe Policy Server kun je vastleggen wie pdf-documenten mag bekijken, wijzigen, doorsturen, printen of kopiëren. Documenten kunnen na de verloopdatum ontoegankelijk worden gemaakt of op afstand vernietigd. Een uitdaging voor hackers, lijkt me. Maar als het echt gaat werken, zal Adobe de positie van het pdf-formaat als digitale documentstandaard verder versterken.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.