Van Heiloo tot Den Helder gaat nog dit jaar een webportaal voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in de lucht. GGZ Noord-Hollandnoord heeft het product Horizon van McKesson gekozen als basis voor een regionaal elektronisch patiëntendossier. Via Horizon komen alle medische patiëntgegevens beschikbaar op zo’n dertig locaties in dat werkgebied. Op zijn vroegst in 2006 komt het door de overheid geplande zorg-identificatienummer (zin).
Zo’n 800 psychiaters, psychologen, gedragstherapeuten en andere behandelaren in Noord-Holland krijgen via Horizon toegang tot medische patiëntgegevens. Alle dertig locaties zijn via glasvezel, coax of vpn-verbindingen al aangesloten op het netwerk, centraal beheerd vanuit Heiloo. Daar draait het systeem X/Mcare, eveneens van McKesson, op een Oracle-database. Het opzoeken van de juiste patiëntgegevens vindt de doorsnee behandelaar tot dusver redelijk complex, omdat men via allerlei schermen de gewenste data bij elkaar moet zoeken. “Horizon levert ons een radicaal andere gebruikersinterface op”, zegt Rob de Ruiter, manager automatisering. “Elke behandelaar moet via Horizon toegang krijgen tot alle informatie uit X/Mcare, en op termijn tot nog veel meer applicaties. Met zo’n webportaal presenteer je informatie uit uiteenlopende in- of externe bronnen op één scherm. Op termijn komen er ook gegevens vanuit algemene ziekenhuizen, laboratoria, huisartsen of apotheken bij, allemaal op hetzelfde scherm. Je kunt niet verwachten dat zo’n behandelaar al die aparte interfaces beheerst. Dat moet makkelijker. Met één uniforme interface nemen we bij zorgverleners de laatste drempel weg om met een epd te werken”. De uitrol van Horizon voor 800 behandelaars moet nog in 2004 zijn afgerond. Het gaat om een tienjarig contract, inclusief implementatie en onderhoud.
Inzage ook door patiënt
Via het Horizon-portaal wil men op termijn ook sommige gegevens openstellen voor managers en administratieve medewerkers Ook krijgt de patiënt in de toekomst via Horizon inzage in eigen gegevens. Maar veel eerder wil de GGZ in Noord-Holland koppelen met twee ziekenhuizen, in Alkmaar en Den Helder. In september 2003 koos het grote Medisch Centrum Alkmaar (MCA) voor Horizon, terwijl het Gemini Ziekenhuis in Den Helder dezelfde keuze overweegt. Dat zou koppeling met de regionale GGZ technisch gezien eenvoudiger maken.
De Noord-Hollandse GGZ is ook gekoppeld aan het provinciale zorgnetwerk Zorgring, evenals de twee ziekenhuizen. Ook aangesloten op Zorgring zijn diverse groepen huisartsen en apotheken, via een zogenaamde Ozis-server. Ozis is een standaard van enkele leveranciers van software voor apotheken en huisartsen om informatie over onder andere medicijnen en dienstwaarneming uit te wisselen. “Met al die koppelingen ontstaat langzaam een regionaal epd (elektronisch patiëntendossier), zoals ook de overheid dat wil”, zegt De Ruiter.
Met Horizon wil de GGZ-instelling ook maatwerk leveren in de informatievoorziening naar mobiele medewerkers, zoals crisisdiensten. “Wij zijn als GGZ-instelling steeds meer op ambulante medewerkers gericht”, zegt De Ruiter, “Die mensen willen in crisissituaties inzage hebben in cruciale gegevens rond zo’n patiënt”. Daarom wordt drie maanden lang een gprs-proef uitgevoerd met een groep van twintig mobiele zorgverleners in samenwerking met KPN. In die proef krijgen ambulante medewerkers via een lichte en kleine laptop met Citrix en gprs-verbinding toegang tot diverse applicaties, waaronder X/Mcare “Uit een eerste test blijkt al dat de snelheid uitstekend is. We kunnen zo’n crisisdienst via Horizon exact die informatie tonen die ter plekke is vereist”.
Identificatie van patiënten
Ook gaan zorginstellingen in Noord-Holland samen werken aan betere en betrouwbare identificatie van de cliënt/patiënt. Dat is nog een fors probleem: veel instellingen gebruiken hun eigen cliënt/patiëntnummers, wat open communicatie in de weg staat. Het door de overheid geplande ‘zorg identificatienummer’ (zin) rolt op z’n vroegst in 2006 van de band. Daarom bestudeert GGZ Noord-Hollandnoord met de twee ziekenhuizen de inzet van Passport, de Master Patient Index (MPI) server van McKesson. Zo’n index zoekt de juiste patiënt via een zoekalgoritme op basis van allerlei patiëntkenmerken. Ook als de toekomstige patiënt zijn zin niet bij zich heeft, kan men alsnog via de MPI-server de juiste identiteit traceren. Via Nictiz – het regie-instituut voor Zorg ICT- is subsidie aangevraagd om het laatste hete hangijzer rond te krijgen. Als het zin beschikbaar komt, kan dat in Noord-Holland soepel worden uitgerold. < BR>