De aangekondigde fusie ter waarde van 1,8 miljard euro tussen de zorg-ict-bedrijven Torex en Isoft gaat voorlopig niet door. Het Hof van Beroep in het Verenigd Koninkrijk stak er gisteren een stokje voor.
Het samengaan van de twee zorg-ict-bedrijven zou niet goed zijn voor de concurrentieverhoudingen, oordeelde het Hof. De fusie -in feite een overname door Isoft- werd eind juli 2003 aangekondigd. Door het besluit vermindert de kans dat men lucratieve ict-contracten in de wacht sleept bij de National Health Service, de Britse staatsgezondheidszorg. De Britse overheid investeert 2,3 miljard pond (3,24 miljard euro) in een ict-infrastructuur voor diverse NHS-regio’s. Onlangs werden grote contracten gegund aan Accenture, CSC, Fujitsu en BT. Eén van de contracten waarbij Isoft hoog scoorde, ging begin dit jaar naar Fijutsu.
De Britse NMa -de Office of Fair Trading- is blij met de afgeblazen fusie. Men ziet het het voorlopige fusieverbod als eerste resultaat van in 2003 gelanceerde nieuwe wetgeving – de Enterprise Act. Over de voorgenomen fusie werd een klacht wegens kartelvorming ingediend door de Australische concurrent IBA Health. Door de uitspraak van het Hof moet de fusie opnieuw aan de Britse NMa worden voorgelegd, en mogelijk ook aan de Britse Concurrentie Commissie. Dat kan forse vertraging opleveren.
Torex is het Britse moederbedrijf van Torex-Hiscom, dat in Nederland zo’n vijftig ziekenhuizen en ziekenhuisapotheken automatiseert, plus 2000 huisartspraktijken. De fusie tussen Torex en Isoft had uiterlijk eind 2003 rond moeten zijn; de langdurige onduidelijkheid zorgde voor onrust in de medische sector. In de zeven maanden geleden bekend gemaakte plannen zou ISoft een meerderheidsbelang van 54 procent krijgen in de nieuwe onderneming.
Torex en Isoft zijn beide groot in de UK en Ierland. Daarnaast heeft Torex fors marktaandeel in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Isoft is tevens sterk in Australië, en in mindere mate in Scandinavië en Azië. In Nederland is Torex-Hiscom een grote speler, maar het marktaandeel staat in elk segment onder druk.< BR>